Bivši novinar Studija B svedočio na suđenju za „Jovanjicu“

Bivši novinar Studija B svedočio na suđenju za „Jovanjicu“

Predrag Koluvija (foto: krik.rs)

Na suđenju Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjica“ na kom je pronađeno 1,6 tona marihuane, danas je svedočio bivši novinar Studija B Nebojša Đurđević, koji je na ovom imanju bio zaposlen u marketingu. Đurđević je ispričao da je posredovao Koluvijinom susretu sa predstavnikom MUP-a, kao i da je od firme dobio telefon „blekberi“ na koji je instalirao aplikaciju „Razgovor“.

Piše: Sara Smolović

Đurđević je danas kratko rekao da ostaje pri svedočenju koje je dao u istrazi, a potom je odgovarao na pitanja sudije Zorana Ganića, tužioca za organizovani kriminal Saše Drecuna i branilaca.

Svedok je bio zaposlen u „Jovanjici“, a njegov posao podrazumevao je komunikaciju sa marketima koji su kupovali organske proizvode koje je gazdinstvo uzgajalo, kao i organizovanje kampanja. Kako je u svom ranijem iskazu istakao, nije znao da se na imanju gajila marihuana niti je takve biljke ikada viđao. 

Razlaz sa advokaticom

Zora Dobričanin Nikodinović, glavna među advokatima koji brane Koluviju, otkazala mu je punomoćje i više nije njegov branilac. „Koluvija i ja u ovom trenutku imamo različite stavove u pogledu dalje koncepcije odbrane i oko toga smo se razišli. Sad je tako“, izjavila je ona za KRIK. Umesto nje, timu advokata u kom je i narodni poslanik, član SNS i Visokog saveta sudstva Vladimir Đukanović, pridružio se Ivan Bajazit.

On je ranije ispričao da je 2016. sa Koluvijom išao na sastanak sa tadašnjim državnim sekretarom u MUP-u i članom Srpske napredne stranke Milosavom Miličkovićem. Sastanak je održan u Miličkovićevoj kancelariji u zgradi SIV-a, a govorili su, kako je rekao, o proizvodnji industrijske konoplje. Danas je odgovarajući na pitanja otkrio da je on posredovao prilikom ugovaranja susreta.

„Koluvija je hteo da vidi više o proizvodnji industrijske konoplje… Ja sam se ponudio, pošto znam Miličkovića odranije zbog Studija B… pa da se informiše o industrijskoj konoplji“, objasnio je i dodao da je Miličković uputio Koluviju da napiše zvaničan zahtev MUP-u za proizvodnju industrijske konoplje. 

Odgovarajući na pitanja tužioca Drecuna, Đurđević je rekao da je od „Jovanjice“ dobio telefon marke „blekberi“ i da je imao aplikaciju „Razgovor“ za koju tužilaštvo tvrdi da je služila za tajno komuniciranje u vezi sa poslovima sa marihuanom.  

„Imao sam aplikaciju ‘Razgovor’. Skinuo sam je lično tad kad sam preuzeo telefon (‘blekberi’). Išao na ‘Plej prodavnicu’ i skinuo“, rekao je Đurđević.

Ovaj detalj je značajan pošto u optužnici tužilaštvo tvrdi da su „Razgovor“ progameri napravili posebno po Koluvijinoj narudžbini i da to nije obična aplikacija koja se tek tako može instalirati. 

Njegovi odgovori o telefonu i aplikaciji, međutim, često su bili neodređeni i protivrečni. 

Rekao je da je telefon koji je dobio od firme – „blekberi“, na kojem je, prema njegovim rečima, skinuo „Razgovor“ – koristio jer mu telefon koji je imao nije radio. 

„Da. Nije radio moj telefon pa sam ga koristio“, odgovorio je Đurđević, ali je ubrzo, odgovarajući na ostala pitanja dao i drugačiji odgovor. 

„Nisam ga koristio, dete ga je koristilo, posle sam ga bacio“. 

Tužilac je pitao svedoka zbog čega je detetu dao telefon koji košta oko 800 dolara, ali je sudija Zoran Ganić zabranio pitanje jer, kako je rekao, izlazi iz okvira sudskog predmeta. Drecun je potom tražio od svedoka da objasni kako je i kada je bacio telefon. 

„Bacio sam ga posle oko godinu dana od hapšenja. Rasklopio i bacio“, rekao je svedok.

Tužilac je Đurđevića pred kraj njegovog svedočenja pitao da li je posle Koluvijinog hapšenja bio u kontaktu sa bilo kim iz advokatskog tima Predraga Koluvije što je on potvrdio. Drecun je potom izneo primedbu na njegovo svedočenje – rekao je da je svedok zbog kontakta sa braniocima bio pristrasan.

Na današnjem suđenju svedočila je i bivša radnica Svetlana Todorović koja je po struci diplomirani agroekonom, a na „Jovanjici“ je radila u okviru sertifikacije biljaka organske proizvodnje. Nastavak suđenja zakazan je za kraj aprila.

Dva postupka

Koluvijino imanje „Jovanjica“ bilo je poznato u javnosti po organskoj proizvodnji hrane, sve dok policija u novembru 2019. nije na njegovom imanju osim organskih proizvoda pronašla i više od tone i po marihuane zbog čega mu se sada sudi. 

Nekoliko meseci posle hapšenja Koluvije i radnika sa imanja, u julu 2020. uhapšeni su pripadnici policije i Bezbednosno-informativne agencije zbog sumnje da su bili deo Koluvijine grupe. Njima se sada sa Koluvijom sudi u odvojenom postupku, a optuženi su da su Koluviji i njegovom poslu sa marihuanom pružali bezbednosnu i logističku podršku. 

U optužnici protiv njih, između ostalog, tužilac je detaljno analizirao i citirao poruke koje su oni među sobom razmenjivali upravo u tajnoj aplikaciji „Razgovor“. U okviru ove aplikacije, neki od njih su imali i posebnu grupu za dopisivanje koja se zvala „Savet za bezbednost“, a poruke iz ove aplikacije jedan su od ključnih dokaza tužilaštva. 

Comments are closed.