Bivši direktor „Resavice“ i funkcioner SNS-a osuđen zbog primanja mita

Bivši direktor „Resavice“ i funkcioner SNS-a osuđen zbog primanja mita

Vladan Milošević (foto: mc.rs)

Vladan Milošević, bivši direktor javnog preduzeća za eksploataciju uglja „Resavica“ i funkcioner SNS-a, osuđen je danas pred beogradskim Specijalnim sudom na četiri godine zatvora zbog primanja mita u iznosu od 4,1 milion dinara.

Piše: Bojana Jovanović

Osim Miloševića, na dve godine zatvora osuđen je i Vojkan Janković, bivši komercijalni direktor „Resavice“, koji je prema nalazima suda primio mito od 1,27 miliona dinara. Presudom su Milošević i Janković obavezni da vrate novac koji su stekli ovim krivičnim delom. Zabranjeno im je i da, nakon izlaska iz zatvora, četiri godine budu na funkciji koja podrazumeva raspolaganje državnom imovinom.

Milošević je, navodi se u optužnici, od vlasnika kompanija koje su poslovale sa „Resavicom“ zahtevao da mu „na ruke“ daju 10% od poslova koje je „Resavica“ sklapala sa njihovim firmama. Kompanije su prevozile rudare „Resavice“ do rudnika u kojima su radili.

Od vlasnika jedne kompanije Milošević je tražio 300 dinara za svaku tonu uglja koju je rudnik isporučio, a od drugog 710.000 dinara da „Resavica“ uopšte isporuči ugalj njegovoj kompaniji.

Na ovaj način, navodi se u optužnici, Milošević je primio mito u novcu i građevinskom materijalu u iznosu od 4,1 milion dinara i obećanje mita vredno 200.000 dinara.

Primopredaja novca vršena je na više sastanaka koji su se odigrali od početka 2014. do januara 2015. godine. Milošević je sastanke imao na različitim lokacijama i u različitim gradovima u Srbiji. Nekoliko susreta odigralo se u ugostiteljskim objektima u Svilajncu, Beogradu i Ćupriji, kao i ispod nadvožnjaka kod Hitne pomoći u Beogradu, tržnom centru Ušće i na kružnom toku u Ćupriji.

Tokom suđenja, predočeni su snimci sastanaka i prisluškivanih telefonskih razgovora kao dokaz Tužilaštva za organizovani kriminal da je Milošević uzimao mito.

Milošević je u odbrani negirao izvršenje krivičnog dela i rekao da smatra da je proces montiran kako bi se on „sklonio sa čela preduzeća“. Objasnio je da nikada nije tražio niti dobio bilo kakav poklon u novcu ili građevinskom materijalu i da je cilj postupka „da se dovede neko ko neće da radi zakonito“, navodi se u optužnici.

Janković je u svojoj odbrani rekao da nikada nije primio nikakav novac. Građevinski materijal – crep, cement i slično – je dobio, ali to nema nikakve veze sa njegovom funkcijom komercijalnog direktora.

Osobe koje su Miloševiću i Jankoviću davale mito osuđene su prošle godine.

 

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem možete pronaći u arhivi dokumentacije (samo za registrovane članove). 

7 Comments

 1. ZORAN kaže:

  MILOŠEVIĆ JE DOKAZANO LOŠ ČOVEK . PONAŠAO SE VEOMA BAHATO. UCENJIVAO JE LJUDE ZA SVE I SVAŠTA. ON JE SRAMOTA ZA RUDARSTVO SRBIJE. “ REMBAS “ POSTOJI VIŠE OD 160 godina I IMAO JE PUNO DIREKTORA. SVI ONI SU OSTAVILI NEŠTO DOBRO I ZNAČAJNO IZA SEBE PO ČEMU IH PAMTIMO I POMINJEMO, JEDINO JE ON , MILOŠEVIĆ VLADAN, OSTAVIO ZA SOBOM HAOS I SRAMOTU. UKRAO JE RUDARIMA RUDARSKI ZNOJ I HLEB I OSRAMOTI NAS SVE.

 2. Jovan kaže:

  Pa sta i to je sve, da vrati ono za sta su ga uhvatili i zatvor… pa zar ne bi bilo logicno da se pokrene sira istraga gde bi optuzenom korumpiranom funkcioneru bila stavljena pod istragu celokupna imovina, kao i imovina njegove blize familije, pa da se oduzme sve cemu ne moze da dokaze poreklo.

 3. rudar kaže:

  Malo je osudjen

 4. Владимир kaže:

  Ако Палму нису ухапсили у вези са Ресавицом ово је све смешно.

 5. rodja kaže:

  nemoj da se sekiras,rekoh ti ja jednom da su cetiri godine kratke cas se okrenu,procice i ove cetiri,to ti je kao jedan poslanicki mandat,mada imas i jos cetiri da nemozes da budes na drzavnoj funkciji,ma bas te brga poslao ti deda australiske dolare koliko hoces.

 6. vladimir kaže:

  Satrli ga,upropastili sa 4 godine.A oni se nakrali i za unucice.Direktor rudnika Jasenovac se nakrao rudnik doveo do katastrofe ,dosao sa jednim trulim autom a sada nezna sta ima uhvatili ga u lopovluku ostetio firmu za minimum milion evra osudjen uslovno a i dalje direktor i dalje se lopuje ugalj da kupi obican covek moze samo preko njihovih ljudi.Svaka cas drzavo boris se protiv korupcije samo u pricama a lopovi krali kradu i dalje su tu.svaka cas.

 7. vladimir kaže:

  Sve je to ista banda nakrali se i sad placaju sudije da ih sude uslovno.Tuzioci napunili fijoke sa predmetima o tim direktorima i cekaju da zastare lopovluci.Nema nista od ove Drzave narod se oseca ko da zivi u centralnoj Africi.Gde se okrenes sam lopovluk a kazu da nas je SRAMOTA KOLIKO NAM DOBRO IDE kako bi islo sa vazelinom narode samo i dalje glasaj za ove i to ce da upotrebe.