Bivši direktor Agencije za privatizaciju oslobođen za zloupotrebe u „Tehnohemiji“

Bivši direktor Agencije za privatizaciju oslobođen za zloupotrebe u „Tehnohemiji“

Zgrada „Tehnohemije“ (foto: priv.rs)

Bivši direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević oslobođen je optužbi za zloupotrebe u preduzeću „Tehnohemija“ pošto je presudu kojom je bio osuđen na dve i po godine zatvora preinačio Apelacioni sud.

Piše: Bojana Pavlović

Osim Đorđevića oslobođeni su i bivši službenici Agencije Aleksandar Vučetić i Ljiljana Mlađan koji su bili osuđeni na po dve godine zatvora.

Apelacioni sud je utvrdio da nema dokaza da su Đorđević i ostali optuženi zloupotrebili položaj. Ovo je poslednja i konačna odluka u ovom slučaju.

U oba ranija postupka Viši sud je bivšeg direktora i službenike Agencije proglasio krivim. Prvu presudu iz oktobra 2016. Apelacioni sud je ukinuo i naložio novo suđenje. Drugo je okončano u martu 2018, takođe osuđujućom presudom.

Đorđeviću, Vučetiću i Mlađen sudilo se da su zloupotrebili položaj prilikom privatizacije „Tehnohemije“, jedne od 24 sporne privatizacije.

Preduzeće za proizvodnju i trgovinu hemijskim proizvodima „Tehnohemija“ 2003. kupio je Risto Gojković koji se obavezao da će u narednih godinu dana u firmu investirati oko 29 miliona dinara. Agenciji je dostavio bankarsku garanciju koja je bila izdata na osnovu novca na njegovom bankovnom računu.

Gojković je, međutim, kasnio sa uplatom, što je u svom izveštaju naveo sektor koji je proveravao da li su ispunjene obaveze ugovora. Sektor je izveštaj poslao komisiji među čijim članovima su bili Đorđević, Vučetić i Mlađen.

Njih troje su prihvatili kao investiciju polovinu nedovršene kuće sa bazenom od oko 740 kvadrata koju je Gojković prodao „Tehnohemiji“.

Kako se navodi u optužnici, kuća je kupljena novcem „Tehnohemije“, a ne Gojkovićevim. Budući je komisija odlučila da je Gojković ispunio ugovornu obavezu, njemu je vraćena bankarska garancija. Time mu je pribavljena imovinska korist od 25 i po miliona dinara, navodi se u optužnici.

Agencija za privatizaciju je 2008. raskinula ugovor o prodaji „Tehnohemije“ zbog neizvršavanja investicione obaveze.

Đorđević je u istrazi rekao da nije izvršio krivično delo.

„Sve je ostalo u firmi, niko nije izvukao ništa, kupac nije pribavio korist zato što je on dao svoj novac i uneo je predmetnu kuću, a kada mu je vraćena garancija nije mu nikakva dodatna korist pribavljena“, rekao je Đorđević.

Optužnicu o slučaju „Tehnohemija“ pročitajte ovde

Comments are closed.