BIRN: Radoičić se vratio na Kosovo posle povlačenja poternice

BIRN: Radoičić se vratio na Kosovo posle povlačenja poternice

Radoičić, prvi sleva (foto: facebook)

Milan Radoičić, sumnjivi biznismen i potpredsednik Srpske liste, vratio se na Sever Kosova pošto je sud ukinuo nalog za njegovo hapšenje zbog navodne umešanosti u ubistvo političara Olivera Ivanovića, piše BIRN. Nije poznato kakav će ubuduće biti njegov status u postupku koji se vodi zbog ubistva Ivanovića.  

Piše: Bojana Pavlović

Nalog za hapšenje Radoičića koji su kosovske vlasti raspisale krajem 2018. zbog njegove navodne umešanosti u ubistvo političara Olivera Ivanovića ukinuo je početkom marta Osnovni sud u Prištini.

Radoičić se u utorak vratio na Sever Kosova nakon što je bio u bekstvu duže od dve godine, potvrdila je za BIRN kosovska policija.

„Njegov džip sa beogradskim tablicama viđen je na ulici na severu etnički podeljenog kosovskog grada Mitrovice“, piše BIRN.

Nekoliko dana posle povlačenja poternice, penzionisani tužilac Sulj Hodža koji je vodio istragu, rekao je da bi ovaj potez mogao da našteti postupku za ubistvo Ivanovića, kao i da je imao dokaze protiv Radoičića. Nepoznato je kakav će ubuduće biti njegov status u postupku. 

U optužnici za ubistvo Ivanovića Radoičić i njegov kum Zvonko Veselinović označeni su kao vođe kriminalne grupe koja je ubila Ivanovića. Njih dvojica, međutim, nisu optuženi pošto u trenutku podizanja optužnice nisu bili na Kosovu, a ondašnji zakoni ne dozvoljavaju vođenje postupka u odsustvu. Za ubistvo je optuženo šest osoba.

Kako je tvrdilo tužilaštvo, motiv za ubistvo Ivanovića bio je politički jer je bio smetnja kriminalnoj grupi da uspostavi kontrolu i politički uticaj na severu Kosova. Ivanović je, piše u optužnici, javno govorio o kriminalnim poslovima i ćutanju policije koju je Radoičić stavio pod kontrolu.

Postupak zbog ubistva Ivanovića vodi i srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, ali on je i dalje u predistražnoj fazi. Radoičić je saslušan u policiji u svojstvu građanina i podvrgnut je poligrafskom ispitivanju, ali nije poznato šta je ispričao jer je na ovaj dokument stavljena oznaka tajnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tada da Radoičić „nije cvećka“, ali da sa sigurnošću može da tvrdi da nije učestvovao u likvidaciji Ivanovića.

Radoičić i Veselinović danas imaju duboke veze u politici – na Kosovu i u Srbiji, a pre deset godina istraživala ih je srpska bezbednosna služba BIA zbog sumnji da predvode kriminalnu grupu koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, kao i zelenašenjem i pranjem novca. Sudilo im se više puta, ali su u gotovo svim postupcima oslobođeni. Više o tome pročitajte ovde.

Radoičić je nekoliko meseci posle Ivanovićevog ubistva postao potpredsednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja je na poslednjim izborima u februaru osvojila više od 99 odsto glasova u srpskim sredinama na Kosovu i biće nezaobilazni saradnik prilikom sastavljanja nove kosovske vlade. 

Više o Radoičiću pročitajte ovde

Comments are closed.