Bilčik: Zabrinut sam zbog kampanje koja se vodi protiv KRIK-a

Bilčik: Zabrinut sam zbog kampanje koja se vodi protiv KRIK-a

Vladimir Bilčik (foto: N1)

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je juče da je zabrinut zbog kampanje koja se vodi protiv KRIK-a i istakao da su slobodni mediji jedan od preduslova za članstvo u Evropskoj uniji, te da Srbija mora da pređe sa reči na dela i pokaže posvećenost. Kampanju protiv KRIK-a pokrenuli su prošle nedelje mediji pod kontrolom vlasti optužujući nas za saradnju sa nedavno uhapšenim Veljkom Belivukom, a potom su se u nju uključili i poslanici vladajuće stranke.

Piše: Jelena Radivojević

Vladimir Bilčik koji izveštava Evropski parlament o napretku Srbije rekao je tokom jučerašnje onlajn debate Evropskog pokreta da je važno štititi novinare i njihov rad.

„Izneo sam svoju zabrinutost zbog kampanje koja se vodi protiv KRIK-a“, rekao je i naglasio koliko je važno da novinari budu slobodni i zaštićeni, kao i da javni servis mora da ima snage da zastupa interes javnosti. On je podsetio da je to jedan od preduslova za članstvo u Evropskoj uniji (EU)“.

„Novinari nisu tu da ugode političarima, koji dolaze i odlaze. Novinari treba da imaju snažnu ulogu u društvu, jer su oni jedan od potpornih stubova demokratskog liberalnog društva“, rekao je Bilčik.

Bilčik je naveo da su napadi na novinare opasni, kao i da su „reči moćno oružje u rukama političara koji moraju pažljivo da ih koriste“.

On je, kao i drugi predstavnici institucija EU i ambasada, prošle nedelje već osudio kampanju protiv KRIK-a koju vode tabloidi bliski državi zajedno sa poslanicima, a kroz koju su novinari prikazani kao saradnici kriminalca Veljka Belivuka.

Domaće i strane nevladine organizacije, kao i medijska udruženja takođe su ukazala na to da se ovom kampanjom ugrožava bezbednost novinara KRIK-a koji se smeštaju u središte rata mafijaških grupa.

O kampanji se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je apelovao da se prekine sa napadima i zatražio da nas puste da radimo svoj posao. Uprkos tome laži i optužbe o navodnim vezama KRIK-a sa kriminalom su nastavljene.

Smatrajući da predstavnici Vlade Srbije u Radnoj grupi za bezbednost novinara nisu adekvatno odreagovali na napade i ugrožavanje bezbednosti novinara KRIK-a, medijska i novinarska udruženja su napustila radnu grupu. Na konferenciji za medije su zaključili da su nezavisni i profesionalni novinari onemogućeni da slobodno i bezbedno rade svoj posao.

Napadi na KRIK juče su se nastavili u skupštini gde je poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović lažno tvrdio da peremo novac za svoje saradnike, da ne plaćamo porez i da smo kriminalno udruženje.

Tokom cele kampanje novinari KRIK-a predstavljeni su kao saradnici Belivuka koji je osumnjičen da je predvodio organizovanu grupu odgovornu između ostalog za ubistva, otmice, pranje para i prodaju droge. Ova ekipa deo je crnogorskog kavačkog klana, a KRIK je godinama otkrivao veze koje je ova grupa imala u policiji i politici. 

Kako smo otkrili, članovi grupe bili su bliski sa Novakom Nedićem, generalnim sekretarom Vlade, ali i sa Nenadom Vučkovićem Vučkom, žandarmom koji je bio veza do Dijane Hrkalović, nekada jedne od najuticajnijih osoba u policiji. Osim toga, KRIK je objavio i nekoliko fotografija na kojima se vide Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, blizak ovoj grupi, i predsednikov sin Danilo Vučić.

Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.