Bez završnih reči na suđenju Blažiću

Bez završnih reči na suđenju Blažiću

Sudnica Višeg suda

Na suđenju Branislavu Blažiću, sudiji Višeg suda optuženog za trgovinu uticajem, umesto završnih reči, preslušani su snimci telefonskih razgovora koji su ranije preskočeni.

Piše: Bojana Pavlović

Sud se tokom postupka nije izjasnio o četiri snimljena razgovora između sudije Blažića i druge dvojice optuženih, Zorana i Đorđa Matića na kojima se dogovaraju o susretima i isplatama. Na današnjem ročištu odlučeno da će i oni ipak biti upotrebljeni kao dokazi.

Sudija Blažić rekao je da se ovih razgovora ne seća, a otac i sin Matić potvrdili su autentičnost jednog snimka u kom govore o sumi koju sudiji treba da plate. Oni su, međutim, negirali da su novac Blažiću ikada isplatili.

„Ni do kakve realizacije nije došlo, to je bio samo prazan razgovor“, rekao je Zoran Matić.

Snimci su načinjeni od aprila do juna prošle godine kada je, navodi se u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, Blažić od Matića primio novac. Sudija je zauzvrat trebalo da iskoristi svoj položaj i poznanstva kako bi izdejstvovao povoljnu odluku Vrhovnog sudа u slučаju Đorđа Mаtićа osuđenog 2013. na zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Blažić je optužen da je od Matića primio oko 700 evra u kešu, a finansirali su mu renoviranje stana u vrednosti od oko 1000 evra.

Suđenje se nastavlja 7. marta.

 

Comments are closed.