Bez reakcije na Redžovićeve veze s mafijom

Bez reakcije na Redžovićeve veze s mafijom

Muamer Redžović (foto: S.Dojčinović)

Dva meseca pošto je KRIK objavio da je prvi čovek Agencije za privatizaciju Muamer Redžović poslovno povezan sa saradnicima narko-bosa Darka Šarića, nema reakcije nadležnih institucija.

Piše: Bojana Jovanović

Redžović, predsednik upravnog odbora Agencije za privatizaciju, preko svoje kompanije „Trgopromet“ ušao je u poslovni savez sa saradnicima Darka Šarića – advokatom Radovanom Štrpcem kome se sudi za pranje novca i biznismenom Blažom Dedićem.

„Trgopromet“, u vlasništvu Redžovića i biznismena Vujadina Jankovića, otkupio je od Štrpca i Dedića dugovanja kompanije „Jedinstvo“. Više detalja pročitajte u istraživačkoj priči.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je ovu poslovnu transakciju, u koju je upleten Redžović, nazvalo pokušajem Šarićeve grupe da spreči državu da zapleni kompaniju „Jedinstvo“. Nakon neuspeha tužilaštva da pred sudovima ovaj posao osujeti, Šarićevi saradnici su kontrolu nad „Jedinstvom“ preneli u ruke Redžoviću i Jankoviću.

Sem što je akcionar, Muamer Redžović je i član nadzornog odbora „Trgoprometa“.

On je novinarki KRIK-a rekao da nije upoznat sa poslovima kompanije „Trgopromet“ i da nije znao da je u odboru preduzeća. Prema njegovim rečima, prvi put je tu informaciju dobio od novinarke. Redžović je, međutim, i dalje član nadzornog odbora kompanije – iako je od objavljivanja teksta prošlo dva meseca.

Posle objavljivanja priče, u odbranu Redžovića stala je i Agencija za privatizaciju koja je u saopštenju ponovila njegove argumente.

Niko drugi od nadležnih institucija nije reagovao.

Ivan Zlatić, bivši član Saveta za borbu protiv korupcije i bliski saradnik Verice Barać, kaže za KRIK da čudno da je Redžovića neko postavio na funkciju mimo njegovog znanja.

Ivan Zlatic 1

Ivan Zlatić (foto: S. Dojčinović)

„Ako je tačna njegova tvrdnja da je postavljen na tu funkciju bez svog znanja, trebalo je da traži da ga razreše. To je najmanje što je mogao da uradi. Ako nije tražio, znači da želi da ubuduće vrši funkciju člana nadzornog odbora, uprkos tome što je na nju imenovan pod sumnjivim okolnostima. Ako to zaista želi, onda je kao član nadzornog odbora prvo morao da ispita kako su i zašto sklopljeni poslovi sa Šarićevim saradnicima i kako i zašto je bez svog znanja imenovan u nadzorni odbor, i da li su te dve stvari u nekoj vezi“, objašnjava Zlatić, „Najviše je u njegovom interesu da se ta stvar razjasni.“

Prema Zlatićevim rečima, zabrinjava to što Agencija za privatizaciju nije pokrenula nikakav postupak da utvrdi Redžovićevu odgovornost.

„Poslovanje sa Šarićevim saradnicima je suprotno svemu što bi trebalo da radi funkcioner agencije – to ga čini nedostojnim pozicije. Problem je što trenutna vlast drži na funkciji čoveka upadljivo upetljanog u omogućavanje da se Šariću ne oduzme firma. Ko bi trpeo takvu bruku u Agenciji za privatizaciju, a da za to nema dodatnih motiva?“ zaključuje Zlatić.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv Redžovića u vezi sa drugim slučajem – sumnjom da nije prijavio svu imovinu i taj postupak je još uvek u toku, rečeno je novinarima KRIK-a u agenciji.

 

Sva dokumenta u vezi sa ovim slučajem registrovani korisnici mogu da pogledaju u arhivi dokumentacije na ovom linku.

Comments are closed.