Tužilaštva slepa za ofšor firme Petrovića i Tončeva

Tužilaštva slepa za ofšor firme Petrovića i Tončeva

Nijedno tužilaštvo nije pokrenulo postupak nakon što je KRIK u globalnom istraživanju „Pandorini papiri” otkrio da su kum predsednika Srbije Nikola Petrović i ministar bez portfelja Novica Tončev dok su bili funkcioneri imali ofšor kompanije koje nisu prijavili Agenciji za sprečavanje korupcije – čime su prekršili zakon. Tužilaštva za KRIK navode da ne reaguju jer im nije dostupna dokumentacija, odnosno nisu dobila prijavu Agencije. 

Piše: Jelena Radivojević

Više javno tužilaštvo u Beogradu nije reagovalo na naša otkrića o tome da su Nikola Petrović i Novica Tončev bili vlasnici ofšor kompanija dok su bili javni funkcioneri i da to nisu prijavili Agenciji za sprečavanje korupcije, što je krivično delo. Kako je saopštila portparolka tužilaštva Ivana Rakočević, tužilaštvu nisu bila dostupna dokumenta iz kojih proizilaze te tvrdnje, pa zbog toga nisu pokrenuli postupak.

Iz Prvog osnovnog tužilaštva, koje je između ostalog nadležno za krivična dela u vezi sa neprijavljivanjem imovine i davanjem lažnih podataka, stigao je sličan odgovor – Agencija za sprečavanje korupcije nije im dostavila nikakav dokument na osnovu kog bi mogli da pokrenu istragu protiv Petrovića i Tončeva.

Kada je reč o otkriću KRIK-a da je Siniša Mali nesumnjivo bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj, tužilaštvo je saopštilo da je već proveravalo izveštaj Agencije o Malom i da je utvrdilo da nije izvršio krivično delo, kao i da će reagovati kada se pojave novi relevantni dokazi”.

Zakon, međutim, predviđa da tužilac može da reaguje na osnovu saznanja koja su javno dostupna, štaviše, morao bi da postupi po službenoj dužnosti i zatraži dokumenta kako bi proverio da li je zakon prekršen. 

Novinare KRIK-a do sada niko nije kontaktirao niti im tražio dokumenta. Ključna dokumenta objavljena su i na našem sajtu.

Podetimo, novinari KRIK-a su u okviru  međunarodnog istraživanja „Pandorini papiri“ otkrili da je Nikola Petrović, inače kum predsednika Vučića, sakrio od Agencije za sprečavanje korupcije da je dok je bio direktor „Elektromreža Srbije”, postao vlasnik ofšor firme „Arkshore International“. Kao javni funkcioner Petrović je bio dužan po zakonu da vlasništvo nad firmom prijavi Agenciji, što nije uradio, za šta je zaprećena i zatvorska kazna. 

Gotovo isti slučaj je i sa aktuelnim ministrom Novicom Tončevim koji je, dok je bio predsednik opštine Surdulica, 2010. godine je osnovao firmu „Service for Efficient Energy” na Britanskim Devičanskim Ostrvima i nije je prijavio Agenciji. Posredstvom te firme, Tončev je bio vlasnik računa u Švajcarskoj.

Tončev je novinarima KRIK-a najpre rekao da nije povezan sa ofšor firmom i tvrdio da mu je potpis verovatno falsifikovan, ali se nekoliko dana kasnije setio da je ipak bio njen vlasnik. Kazao je i da firmu nije prijavio Agenciji jer prijavljuje samo firme koje rade, a ova je samo osnovana i nikada nije imala nikakav posao. Detaljnije pročitajte ovde.

Pročitajte sve priče iz „Pandorinih papira”

Comments are closed.