Za tužilaštvo nisu relevantna dokumenta koja dokazuju da je Mali bio vlasnik stanova u Bugarskoj

Za tužilaštvo nisu relevantna dokumenta koja dokazuju da je Mali bio vlasnik stanova u Bugarskoj

Siniša Mali (foto: N1)

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da je pre četiri godine proveravalo izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije o Siniši Malom, te da je utvrdilo da nema dokaza da je on izvršio krivično delo iz njihove nadležnosti. Nova dokumenta koja su procurila u okviru „Pandorinih papira“, a koja otkrivaju da je Mali bio vlasnik dve ofšor firme preko kojih je kupio stanove – za tužilaštvo nisu novi dokazi.  

Piše: Bojana Jovanović

Iako su novinari KRIK-a došli do novih dokumenata u globalnom istraživanju „Pandorini papiri“ koja otkrivaju i dokazuju da je Siniša Mali nesumnjivo bio vlasnik svih stanova u Bugarskoj – to za tužilaštvo nije dovoljno da reaguje jer za njih ovi papiri nisu „relevantni dokazi“.

„Ukoliko tužilaštvo bude raspolagalo novim relevantnim dokazima, isti će biti uzeti u razmatranje“, piše u saopštenju.

Tužilaštvo u saopštenju navodi da je 2017. godine razmatralo slučaj Malog i između ostalog kupovinu stanova u Bugarskoj i da nije našlo nijedno krivično delo. 

„Iz svih podataka kojima je tužilaštvo raspolagalo u trenutku donošenja odluke, kao i analizom istih, utvrđeno je da ne postoje dokazi koji bi ukazali da su se u radnjama Siniše Malog stekli elementi bilo kog krivičnog dela iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu“, piše u saopštenju.

Ovaj postupak tužilaštvo je pokrenulo nakon što im je Agencija za sprečavanje korupcije dostavila izveštaj o rezultatima provere imovina i prihoda Siniše Malog, a u kome je izrazila i sumnju da je Mali učestvovao u pranju novca. Agencija je Malog proveravala nakon serijala istraživačkih priča KRIK-a u kojima smo otkrili da je Mali kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio stanove u Bugarskoj, ali i druge sumnjive poslove – da je pomogao ocu u privatizaciji „Bratstva“, kao i da je njegova porodica nezakonito prisvojila državnu zemlju kod Vršca.  

Do tužilaštva je tada stigao još jedan važan dokument – izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca koja je otkrila da je Mali bio umešan u sumnjive novčane transakcije, kao i da je kontrolisao najmanje 45 bankovnih računa. Uprava je utvrdila i da je Mali uplaćivao desetine hiljada evra nepoznatog porekla na svoj i račune članova svoje porodice, kao i da je novac stizao i iz ofšora – Britanskih Devičanskih Ostrva, Lihtenštajna, Švajcarske i Hong Konga. 

Izveštaji su pokazali da Mali raspolaže novcem koji prevazilazi njegovu zvaničnu platu – koja je u to vreme iznosila oko hiljadu evra mesečno.    

Uprkos svemu tome, Više tužilaštvo nije pokrenulo istragu tvrdeći da nema dokaza. 

Pošto je zatvorilo slučaj, deo dokumenata poslalo je nižem, Prvom osnovnom tužilaštvu, koje je proveravalo samo to da li je Mali prijavio svu imovinu. Ovaj postupak okončan je oportunitetom, odnosno Mali je uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe da izbegne krivično gonjenje.

Detaljnije pročitajte u tekstovima:

Detalji izveštaja Uprave za sprečavanje pranja novca o Malom

Marija Mali o poslovima bivšeg supruga: ofšor, skrivena imovina, Savamala

Svi sumnjivi poslovi Siniše Malog

Comments are closed.