Belivuku određen pritvor

Belivuku određen pritvor

Veljko Belivuk (foto: skrinšot)

Veljko Belivuk, vođa navijačke grupe „Principi“ koja je bliska kavačkom kriminalnom klanu, saslušan je u tužilaštvu i određen mu je pritvor, saopštio je danas Viši sud u Beogradu. Belivuk je uhapšen u četvrtak i sumnjiči se da je na čelu kriminalne grupe koja je ubila tri osobe.

Piše: Bojana Jovanović

Osim Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića u pritvoru koji može trajati najviše 30 dana ostaće još 18 osoba osumnjičenih da su kao članovi Belivukove grupe učestvovali u trgovini drogom, nezakonito posedovali oružje ili učestvovali u ubistvima.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od bekstva, mogućnosti da unište ili sakriju dokaze ili ponove neko od krivičnih dela za koja su osumnjičeni, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu.

Belivuk i njegovi osumnjičeni saradnici uhapšeni su prošlog četvrtka, a protiv njih je juče pokrenuta istraga. Uz Belivuka se na čelu grupe nalazio i Marko Miljković.

„Belivuk i Miljković stvorili su plan da se pod paravanom navijačke grupe „Principi“ vrše krivična dela kako bi se pored imovinske koristi stekao i primat u kriminogenoj sredini – zastrašivanja suparničkih kriminalnih grupa, preuzimanja prevlasti na tržištu droge, ubistva pripadnika drugih kriminalnih grupa“, navodi se u naredbi o pokretanju istrage do koje je došao KRIK.

Grupa se sumnjiči za ubistva kriminalca Milana Ljepoje, navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića, piše u dokumentu tužilaštva čije je detalje KRIK danas objavio.

Tužilaštvo tvrdi da su članovi grupe ubistva izvršili na gotovo identičan način – ubijene su namamili do kuće u Ritopeku u Beogradu i u njoj ih ubili. Ova kuća specijalno je služila za ubistva koja su, kako je utvrdilo tužilaštvo, izvršena iz osvete.

Grupa je, kako je utvrdilo tužilaštvo, imala prostorije i na stadionu fudbalskog kluba Partizan, a u njima je policija pronašla oko 100 grama heroina, kokaina i marihuane, snajper sa prigušivačem i pištolj na kome je uklonjen serijski broj.

Istragu u ovom slučaju vodi tužilac Saša Ivanić, koji je poznat po tome što je podigao optužnice protiv narko-bosa Darka Šarića, kontroverznog biznismena Stanka Subotića i Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa kabineta Ivice Dačića.

Tužilac se za sada, sudeći po dokumentu do kog je došao KRIK, ne bavi vezama Belivuka u policiji i politici koje su ranije otkrivene u javnosti. Među njima je povezanost sa žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom, koji je nekada bio blizak državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović.

Belivuk i pojedini njegovi saradnici označeni su kao pripadnici kavačkog kriminalnog klana – kriminalne grupe koja je godinama u ratu sa suparničkim škaljarskim klanom.

Između ostalih, kao član kavačkog klana označen je i Aleksandar Vidojević koji je više puta viđen u društvu sina predsednika države Danila Vučića. Protiv Vidojevića se u ovom slučaju ne vodi istraga, ali je postupak pokrenut protiv Borisa Karapandžića koji je sa njim i Danilom Vučićem bio na tribinama na svetskom prvenstvu u fudbalu 2018. godine. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte detalje istrage protiv Belivuka i njegovih saradnika

Comments are closed.