Belivuk priveden po dolasku u Srbiju

Belivuk priveden po dolasku u Srbiju

Veljko Belivuk (foto: screenshot)

Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, vođa navijačke grupe Partizana pod nazivom „Principi“, koga je srpska policija označila kao člana kavačkog kriminalnog klana, i njegov saradnik Marko Miljković privedeni su danas na informativni razgovor u policiju po sletanju na beogradski aerodrom, saznaje KRIK. Belivuk je doputovao iz Crne Gore u kojoj je nedavno navodno sprečena njegova likvidacija.

Piše: Milica Vojinović, Bojana Pavlović

Belivuka i Miljkovića na aerodromu su presreli inspektori i odveli ih na ispitivanje. 

Za sada nije poznato da li su oni privedeni u svojstvu osumnjičenih za neko krivično delo niti da li je privođenje naredilo ijedno beogradsko tužilaštvo. 

Belivuk je vođa kriminalno-navijačke grupe pod nazivom „Principi“ koja okuplja članove bivše grupe „Janjičari“. „Janjičari“ su mahom bili navijači drugih klubova koji su zasnovali svoju ekipu i nasilno preuzeli Partizanovu južnu tribinu do kraja 2013. Tadašnji vođe grupe bio je kriminalac Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, a posle njegovog ubistva Belivuk je preuzeo upravljanje grupom. Stanković i Belivuk se u policiji vode kao deo kavačkog klana koji je u višegodišnjem ratu sa supraničkim ekipom – škaljarcima. Ovaj kriminalni rat odneo je blizu 50 života.

Nasilna prošlost

Belivuk je poznat po nasilnim incidentima. Kao šef obezbeđenja splava „Blejvoč“ 2007. napao je dvojicu mladića. Optužen je za pokušaj ubistva, ali su svedoci izmenili iskaz u njegovu korist, a tužilac ublažio optužnicu na nanošenje teških telesnih povreda. Osuđen je na pet meseci i 15 dana zatvora – onoliko koliko je proveo u pritvoru.

Učestvovao je u demoliranju kafića „Holivud“ na Karaburmi u vlasništvu vođe suparničke grupe „Alkatraz“ Aleksandra Vavića u decembru 2013. Policija je uhapsila počinioce, među njima i Belivuka, ali je krivičnu prijavu protiv njega tužilaštvo odbacilo jer je uplatio 100.000 dinara u humanitarne svrhe.

Za njega je šira javnost čula tek kad je objavljen snimak prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora Partizana Miloša Vazure na parkingu ispred Partizanovog stadiona. Nasilni događaj naročito je uznemirio javnost – na njemu se Belivuk vidi kako oborenog čoveka šutira u glavu. Sklopio je sporazum sa tužilaštvom i osuđen je na godinu dana kućnog zatvora bez elektronskog nadzora. 

Poslednja u nizu optužbi protiv njega bila je ona da je učestvovao u ubistvu Vlastimira Miloševića, koji se bavio obezbeđenjem noćnih klubova, a čije je izrešetano telo pronađeno na tramvajskim šinama u centru Beograda. Bio je uhapšen kao izvršilac, ali je kasnije optužen da je pomogao pri izvršenju ubistva i to tako što je ukrao tablice sa jednog automobila i stavio ih na onaj kojim su izvršioci pobegli sa mesta zločina. U sudnici je slučaj doživeo neuspeh – pojedini dokazi bili su kompromitovani, a veštakinja je promenila i iskaz. Osim Belivuka u ovom postupku se sudlio i Miljkoviću, ali su obojica oslobođeni. 

Veze sa državom 

U javnosti su se pre više godina pojavile fotografije Belivuka sa Nenadom Vučkovićem Vučkom, tada visoko rangiranim pripadnikom Žandarmerije, što je podgrejalo sumnje da Belivuk i njegova ekipa imaju jake veze sa državom. 

Nenad Vučković je pre policije radio u vojsci (foto: Vojska Srbije)

Upravo na suđenju za ubistvo Miloševića čitane su poruke koje je Belivuk razmenjivao sa izvesnim Vučkom, ali ni tužilaštvo ni sud nisu se potrudili da potvrde da li je „Vučko“ zapravo pripadnik Žandarmerije.

Vučković je bio, kako KRIK saznaje, posrednik između Belivuka i ljudi u višim strukturama MUP-a, pre svega bivše državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović.

KRIK je o ovim vezama pisao ranije, ali one su tek nedavno zainteresovale medije bliske vlasti. 

Od nedavno se Belivuk i Hrkalović nalaze u nemilosti domaćih prorežimskih tabloida, koji svakodnevno objavljuju tekstove o nima na naslovnim stranama. Današnji Kurir je objavio njihove slike na naslovnoj sa natpisom “Oni ili mi”.

Nijedan od ovih tabloida, iznenađujuće, ne spominje žandarma Vučkovića.

Mediji bliski vlasti se ne bave još jednim članom „Janjičara“ koga je policija takođe označila kao člana kavačkog klana – Aleksandrom Vidojevićem zvanim Aca Rošavi. Vidojević je više puta viđan u društvu Danila Vučića, sina predsednika Srbije, a protiv njega takođe su vođeni postupci za različita krivična dela – nasilničko ponašanje i nedozvoljeno nošenje oružja. 

Predsednik Aleksandar Vučić javnosti nikada nije objasnio veze svog sina sa pripadnicima kriminalnog miljea, ali su se zbog otkrivanja ovih veza novinari KRIK-a našli na meti provladinih tabloida i državnih funkcionera koji su ih optužili da kriminalizuju Danila Vučića i ugrožavaju mu život.  

Pročitajte više o Veljku Belivuku

  

Comments are closed.