Apelacioni sud odlučuje o presudi za pokušaj ubistva Beka

Apelacioni sud odlučuje o presudi za pokušaj ubistva Beka

Maja Adrovac sa advokatom (foto: KRIK)

Maja Adrovac foto KRIK

U Apelacionom sudu u Beogradu juče je počelo odlučivanje o žalbama na presudu za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka. Presudom iz novembra prošle godine Aleksandar Zdravković je osuđen na deset godina, dok je Maja Adrovac oslobođena.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilac i advokati juče su čitali žalbe na presudu koju je Viši sud u Beogradu doneo krajem novembra prošle godine

Tužiteljka Zorica Ristović istakla je da smatra da je kazna od deset godina zatvora na koju je za pokušaj ubistva Beka osuđen bivši pripadnik ozloglašenog zemunskog klana Aleksandar Zdravković niska, kao i da je sud pogrešio što je oslobodio Maju Adrovac sumnje da mu je pomagala tako što je nabavila municiju.

Zdravkovićeva advokatica Milica Colić, sa druge strane, rekla je da je greška što je njen branjenik osuđen i zatražila od sudija Apelacionog suda da ga oslobode.

Presudom je zadovoljna samo Maja Adrovac koja je oslobođena optužbi, pa se ona nije ni žalila.

Podsetimo, sudija Marina Anđelković je, obrazlažući presudu, rekla da je tokom suđenja utvrđeno da je Zdravković sa još jednom nepoznatom osobom doveo u opasnost život Beka i njegovog vozača .

Anđelković je kazala da je na čauri pronađenoj na mestu napada na Beka nađen Zdravkovićev DNK, kao i da je veštačenje pokazalo da je njegov mobilni telefon tog dana bio uključen ujutru i uveče posle devet sati – odnosno da nije bio dostupan u vreme napada na Beka.

Sudija Anđelković kazala je tada da je utvrđeno da je Maja Adrovac imala neposredan kontakt sa sporne četiri čaure na kojima je pronađen njen DNK, ali da to nije dovoljno da se ona osudi. 

„Mi nismo mogli da utvrdimo da je ona imala umišljaj, niti da je ona njemu dala metke i omogućila mu da ih koristi kao što je tužilaštvo navelo, niti da je imala svest da mu ona time pomaže prilikom izvršenja krivičnog dela“, rekla je sudija Anđelković u novembru prošle godine.

Na Beka je pucano u novembru 2014. ispred njegove kuće na Senjaku kada je kolima prilazio dvorišnoj kapiji. Beko je sedeo na suvozačevom mestu i razgovarao telefonom, a njegov vozač je primetio napadača i rekao: „Šefe, ovaj će da puca na Vas“. Napadač je zaista i pucao i teško ranio Beka.

Policija je osam meseci nakon napada, u julu 2015, uhapsila Maju Adrovac čiji su DNK tragovi nađeni na čaurama metaka ispred Bekove kuće. Istraga je ukazivala da je ona pucala, ali je na kraju optužena da je pomogla izvršiocu.

Maja Adrovac tvrdila je da nikad nije u rukama držala ni oružje, ni municiju i da ne zna kako je njen DNK dospeo na čaure. Iznela je sumnje, koje je i tokom čitavog postupka zastupala njena odbrana, da je trag podmetnut.

Posle godinu dana, Adrovac je oslobođena u nedostatku dokaza.

Pre nego što je presuda postala pravosnažna, uhapšen je Aleksandar Zdravković, bivši pripadnik zemunskog klana. Zdravković je prijatelj Majinog supruga Ivana Adrovca koji se dovodio u vezu sa ovim događajem iako nije bio ni među optuženima, ni među svedocima. Sudski veštak iz oblasti telekomunikacija rekao je ranije tokom suđenja da je Zdravković, nakon što je prestao da koristi svoj mobilni telefon prešao na “specijalu” – telefon korišćen za tajnu komunikaciju najverovatnije upravo sa Adrovcem.  Dok je u Srbiji trajalo suđenje njegovoj supruzi, Adrovac je uhapšen, a potom i osuđen u Švajcarskoj zbog pljačke.

Presuda Maji Adrovac ukinuta je u decembru 2016. i naloženo je novo suđenje. U ponovljenom postupku sudilo joj se zajedno sa Zdravkovićem.

Beko je ranije rekao da sumnja ko bi mogao da se krije iza napada na njega, ali da bi se njegove sumnje dokazale, „potrebno je neko hrabrije tužilaštvo“. Bekov advokat Zdenko Tomanović ukazivao je na to da je prepoznavanje Zdravkovića kao napadača urađeno nezakonito – on je sa lisicama na rukama uveden u istu prostoriju gde je bio Beko pre nego što je dao iskaz. Rekao je i da se time stvaraju uslovi da napadači na Beka prođu nekažnjeno.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

ISPRAVKA: U delu teksta u kome se pominje ime tužiteljke Zorice Ristović pogrešno je bilo navedeno ime drugog tužioca.

Comments are closed.