Nova odluka suda: nema osnova da Cvetan Vasilev bude izručen Bugarskoj

Nova odluka suda: nema osnova da Cvetan Vasilev bude izručen Bugarskoj

Cvetan Vasilev (foto: MC.rs)

Bugarski tajkun Cvetan Vasilev se već osam godina krije u Srbiji, a ostaće tako i ubuduće pošto je Apelacioni sud u Beogradu odlučio da nema osnova da bude izručen Bugarskoj. Ova država od 2014. godine traži da Vasilev bude izručen jer se protiv njega tamo vodi postupak za korupciju.

Piše: Bojana Jovanović

Vasilev je prošle godine dobio azil u Srbiji pošto je dokazao da postoji sumnja da bi u slučaju izručenja Bugarskoj bio izložen mučenju, nečovečnom i ponižavajućem postupanju.

Zbog sumnje da se protiv njega u Bugarskoj vodi politički progon, Viši sud u Beogradu je prošlog meseca odlučio da nema osnova da on bude izručen. Ovo rešenje sada je potvrdio Apelacioni sud.

Postupak o izručenju Vasileva vodi se od 2014. godine, kada se predao srpskoj policiji pošto je Bugarska za njim raspisala međunarodnu poternicu zbog sumnje da je kao većinski akcionar Korporativne komercijalne banke (CCB) umešan u proneveru novca. Kasnije je sa još 17 osoba optužen za proneveru 1,3 milijarde evra što je ugrozilo stabilnost bugarskog bankarskog sistema i finansijske sigurnosti države, kako tvrdi tamošnje tužilaštvo.

Beogradski sudovi u više navrata donosili su odluke o njegovom izručenju Bugarskoj, ali nijedna od njih nije bila konačna.

Zbog toga što godinama nema konačnog odgovora na zahtev o izručenju Vasileva, BugarskI tužilac se  početkom 2020. godine požalio evropskim institucijama – Generalnom sekretarijatu Saveta Evrope i Evropskom komitetu za probleme kriminala.

U dopisu ovim institucijama kritikovao je odnos Srbije prema ovom slučaju, a od predsednika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražio je da procene spremnost Srbije da, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, primenjuje načela vladavine zakona.

Vasilev se sve vreme nalazi u Srbiji, u kojoj ima poslove i, kako deluje, ostvario moćna prijateljstva.

On je još 2012. privatizovao „Srpsku fabriku stakla“ iz Paraćina. Iako je bio najavljivan kao veliki investitor i spas za ovu fabriku, ona je završila u stečaju.

Dok je fabrika stakla upadala u dugove iz kojih se, kako se ispostavilo, neće izvući, Vasilev 2014. godine donirao novac Fondaciji Dragice Nikolić, supruge tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića. Nikolić je tada rekao da je Vasilev donaciju uplatio pre raspisivanja poternice za njim i dodao da nije imao lične kontakte sa ovim bugarskim biznismenom.

Vasilev tvrdi da je postupak u Bugarskoj politički i da nije kriminalac.

Comments are closed.