Anastasijević: Obijanje stana novinarke KRIK-a ima rukopis službe

Anastasijević: Obijanje stana novinarke KRIK-a ima rukopis službe

Dragana Pećo (foto: KRIK)

Policija ni posle tri meseca nije otkrila ko je obio i ispreturao stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo. Kolege novinari smatraju da je u pitanju zastrašivanje i da slučaj nikada neće biti rešen.

Piše: Milica Vojinović

Stan Dragane Pećo obijen je početkom jula ove godine. Iz stana nije ništa ukradeno, ali su sve stvari ispreturane. Ovakvu situaciju zatekao je tada novinarkin verenik koji je slučaj odmah prijavio policiji.

Iz policije, međutim, od tog dana nije bilo mnogo informacija u vezi sa slučajem. Novinarima KRIK-a je rečeno jedino da je saslušano nekoliko osoba, kao i da video-snimci obližnjih kamera policiji nisu bili od pomoći.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u nekoliko navrata je davao izjave u vezi sa ovim postupkom. On je sredinom septembra kazao novinarima da je saslušano nekoliko osoba iz kriminalne grupe iz Bugarske koja je na sličan način obila više stanova.

„Ko god da je počinilac, moraće da odgovara“, rekao je Stefanović tada.

U tužilaštvu su za KRIK rekli da nemaju novih informacija u vezi sa ovim slučajem.

Kolege novinari kažu da nisu zadovoljni načinom na koji se slučaj rešava i ističu da je reč o zastrašivanju.

„Na osnovu svega što znam i što je poznato javnosti, ovo mi deluje kao klasičan način zastrašivanja novinarke koja se bavi ozbiljnim istraživačkim radom“, kaže novinarka Antonela Riha i dodaje da ne očekuje da će se saznati ko je provalio u stan.

Riha kaže da se čini da ne postoji volja i odlučnost da se otkriju počinioci, a naročito kada je reč o novinarima koji se bave takvim temama koje zadiru u nešto što je problem za ovu vlast.

Novinar „Vremena“ Dejan Anastasijević kaže za KRIK da veruje da obijanje nisu obavili provalnici, već ovlašćena službena lica kao deo pritiska.

„Ovo što se desilo koleginici je vrlo prepoznatljiv rukopis službe. To je tehnologija zastraživanja koja se primenjuje decenijama“, navodi Anastasijević i dodaje da upravo zbog toga istraga nije mnogo napredovala.

„Svi takvi slučajevi za koje sam ikada čuo, a čuo sam za mnogo njih, imaju jednu zajedničku stvar – nikada nijedan od njih nije rasvetljen“, ističe Anastasijević.

Slučaj Dragane Pećo nije usamljen. Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) samo od početka ove godine desilo se više od 50 slučajeva pritisaka, pretnji i napada na novinare u Srbiji.

Mali broj ovih slučajeva biva rešen, poput napada na novinarku televizije „Pink“ Gordanu Uzelac koji se dogodio pre oko mesec dana. Napadač je u ovom slučaju identifikovan nekoliko sati nakon incidenta i priveden isti dan.

Pojedini postupci, sa druge strane, traju duže od decenije. Tako, slučaj postavljanja bombe na prozor spavaće sobe Anastasijevića je i nakon više od 10 godina u predistražnoj fazi.

Comments are closed.