Ambasade: Dozvoliti novinarima i civilnom društvu da rade bez zastrašivanja

Ambasade: Dozvoliti novinarima i civilnom društvu da rade bez zastrašivanja

Nekoliko ambasada evropskih zemalja osudilo je danas napade predstavnika vlasti i prorežimskih tabloida na novinare KRIK-a i predstavnike nevladine organizacije CRTA. Iz ambasada su poslali poruku da mediji i civilno društvo mogu da obavljaju svoj posao samo ako ih poštuju i ako im se dozvoli da rade bez pretnji i zastrašivanja.

Piše: Jelena Radivojević

„U proteklih nekoliko dana, novinari KRIK-a su lično bili napadnuti do te mere da im je ugrožena bezbednost“, piše u saopštenju ambasade Francuske i podseća se da su se na ove optužbe nadovezali neki narodni poslanici. Laži su izrečene i o nevladinoj organizaciji CRTA čiji su predstavnici prozivani poimence, a u javnost su iznošene poverljive informacije o njima, smatraju iz ove ambasade.

„Profesionalni novinari, posmatrači političkog života i nevladine organizacije čine sastavni deo demokratske vladavine i doprinose uključenosti građana u politički život. U tom cilju, oni moraju da uživaju uslove rada koji im omogućavaju da obavljaju taj posao od javnog značaja, daleko od svakog političkog i medijskog pritiska“, piše u saopštenju.

Nedavni događaji u medijima i parlamentu zabrinuli su i predstavnike ambasada Belgije, Italije,  Holandije, Nemačke i Finske.

„Mediji i civilno društvo mogu da obavljaju svoj presudni posao samo ako ih poštuju i ako im se dozvoli da slobodno posluju bez pretnji i zastrašivanja“, saopštili su iz ambasade Belgije na zvaničnom profilu na društvenoj mreži Tviter.

Na isti način se oglasila i italijanska ambasada.

„Nevladine organizacije i novinari imaju važnu funkciju u bilo kojoj modernoj zemlji, sada više nego ikad. Nadamo se da bi uskoro moglo biti izgrađeno konstruktivnije okruženje za njihove aktivnosti“, piše na njihovom Tviter profilu.

Iz ambasade Holandije poručuju da novinari i civilno društvo čine sastavni deo demokratije i da treba da prestanu „kampanje u medijima kojima se blati njihov rad, a koje podržavaju određeni poslanici u Skupštini“.

Finska ambasada navodi da su civilno društvo i nezavisni mediji važni sastavni elementi demokratskog društva

„Kampanje kojima se oni blate moraju da prestanu”, poručuju iz ove ambasade.

Da profesionalni novinari i nevladine organizacije u Srbiji igraju važnu ulogu u jačanju demokratije i vladavine prava – upravo i iz razloga što postavljaju kritička pitanja, poručili su danas i iz ambasade Nemačke u Beogradu.

„Ovih dana su KRIK-ovi novinari doslovno postali meta medijske kampanje klevetanja. Slični napadi protiv KRIK-a i nevladine organizacije CRTA usledili su i od strane pojedinih poslanika, uprkos kodeksu ponašanja koji je nedavno usvojen u Skupštini“, piše na Fejsbuk stranici ove ambasade.

Kampanja protiv KRIK-a traje više od nedelju dana – predstavnici vlasti i državni tabloidi optuživali su nas za razne stvari, od toga da smo „privatno glasilo Veljka Belivuka“ do toga da, kako je juče rekao poslanik Aleksandar Martinović peremo novac, ne plaćamo porez i da smo kriminalno udruženje.

Napade su ranije već osudili predstavnici tela Evropske unije i više ambasada, kao i brojna domaća i međunarodna novinarska udruženja i organizacije civilnog društva.

Belivuk je, podsetimo, osumnjičen da je predvodio kriminalnu organizaciju koja je navodno vršila ubistva, otmice, pranje para i prodaju droge, a deo je crnogorskog kavačkog klana.

Dok je KRIK godinama otkrivao veze koje su Belivuk i njegovi saradnici imali u policiji i politici, ni institucije ni provladini mediji nisu se bavili njima, a sada nas predstavljaju kao njihove saradnike. Ovo je naročito opasno ako se ima u vidu da je Belivukova grupa kao deo kavačkog klana uključena u rat klanova koji traje više godina i u kome je ubijeno oko 50 osoba.

O vezama ovog klana u vlasti pročitajte ovde.

Comments are closed.