Aleksić: Mali bi trebalo da podnese ostavku nakon otkrića iz „Pandorinih papira“

Aleksić: Mali bi trebalo da podnese ostavku nakon otkrića iz „Pandorinih papira“

Miroslav Aleksić (foto: Narodna stranka)

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić smatra da bi ministar finansija Siniša Mali morao da podnese ostavku zbog otkrića iz „Pandorinih papira“ kojim je KRIK potvrdio da je on bio vlasnik 24 luskuzna stana u Bugaskoj. 

Piše: Sara Smolović

Aleksić ističe da je skandalozno to što je Mali kupoprodaju stanova u Bugarskoj obavljao posredstvom ofšor kompanija, koje često služe za izbegavanje plaćanja poreza, a da je sada na čelu ministarstva koje je nadležno upravo za naplaćivanje poreza. 

„Čovek koji treba da se stara o naplaćivanju poreza kao jednog od ključnih prihoda države i da uvodi red u poreski sistem, a sam izbegava plaćanje poreza, to je skandal. I zato bi trebalo da podnese ostavku“, rekao je Aleksić.

On je istakao i da je upitno poreklo novca kojim je Mali kupio luksuzne stanove u Bugarskoj.

„Očigledno da novac za kupovinu 24 stana nije mogao da zaradi od plate koju je primao u bilo kojoj državnoj instituciji ili funkciji, već je to na neki drugi, volšeban način stiglo do njega“, kaže Aleksić i dodaje da bi zbog toga Mali morao da snosi posledice.

„Da u ovoj državi postoje institucije, vladavina prava i odgovornost Siniša Mali bi morao da snosi konsekvence, od strane premijera, predsednika. A ukoliko se utvrdi da je u krivično-pravnom smislu napraivo određene mahinacije, za to bi morao da odgovara”, kaže Aleksić.

Umesto toga, Aleksić kaže očekuje da će prorežimski tabloidi ponovo napasti KRIK.

KRIK je juče objavio priču u okviru međunarodnog novinarskog projekta „Pandorini papiri” koja dokazuje da je aktuelni ministar finansija Siniša Mali definitivno bio vlasnik 24 luksuzna stana na bugarskom primorju. Istraživanje „Pandorini papiri“ predvodio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ, a ono je zasnovano na više od 11,9 miliona dokumenata koji otkrivaju tajne poslovanja ofšor kompanija.

Pre šest godina, KRIK je otkrio da je Mali kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva učestvovao u kupovini stanova, ali je Mali tada negirao da je stanove kupio za sebe, a novinare je optuživao da lažu. 

Nova dokumenta, međutim, potvrdila su da je Mali bio vlasnik ove dve ofšor firme, a tako i luksuznih stanova. 

Detalje o priči 24 stana pročitajte na sledećem linku: Nova dokumenta sa Devičanskih Ostrva: Mali je definitivno bio vlasnik 24 stana

Comments are closed.

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play