Aleksić: Koluvija na dan hapšenja kontaktirao načelnika beogradskog centra BIA-e

Aleksić: Koluvija na dan hapšenja kontaktirao načelnika beogradskog centra BIA-e

Miroslav Aleksić (foto: Narodna stranka)

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je juče da ima informacije da je optuženi narko-bos iz slučaja „Jovanjica“ Predrag Koluvija na dan hapšenja kontaktirao načelnika centra Bezbednosno-informativne agencije za Beograd. Iz BIA-e i Tužilaštva za organizovani kriminal nije odgovoreno na pitanja novinara KRIK-a o Aleksićevim tvrdnjama.

Piše: Sara Smolović

Aleksić tvrdi da poseduje informacije da je optuženi Koluvija na dan hapšenja kontaktirao načelnika BIA-e za grad Beograd i upitao tužilaštvo da li je ispitivalo njegovu ulogu u ovom slučaju.  

„Da li je Koluvija na dan hapšenja na auto-putu slao poruke i pozivao se upravo na Mirka Škera? Šta je uloga Mirka Škera, i otkud to da načelnik beogradskog centra BIA-e bude na vezi sa kriminalcem koji proizvodi drogu?”, upitao je Aleksić.

Škero je, kazao je Aleksić, zajedno sa direktorom ove bezbednosne agencije Bratislavom Gašićem i predsednikom države Aleksandrom Vučićem bio na kolegijumu u sedištu BIA-e u oktobru 2020. godine na kome je Vučić najavio rat mafiji. Aleksić je pokazao i fotografije sa kolegijuma na kome se vide Vučić, Gašić, i, kako on tvrdi, Škero.

On je istakao i da se Aleksandar Tošić, tadašnji šef BIA-e na Zvezdari koji je jedan od optuženih u slučaju „Jovanjica 2“, našao na imanju u Staroj Pazovi prilikom upada policije i da je tom prilikom tvrdio „da ga je na imanje poslao upravo Mirko Škero, kao njihov nadređeni u BIA-i“.

Kako je jedan od policajaca svedočio u tužilaštvu, Tošić je bio na „Jovanjici“ prilikom pretresa, a tom prilikom im je rekao da sa Koluvijom ima izvestan odnos službenog tipa i zamolio ih da informacija o tome ne ode u medije. Tužilac u optužnici ne pominje Mirka Škera. 

Aleksić je postavio pitanja Tužilaštvu za organizovani kriminal, Ministarstvu policije, direktoru BIA-e kao i predsedniku Srbije o tome kakvu je ulogu Škero imao u ovom slučaju. 

„Tošić je takođe govorio Koluviji da Koluvija radi zdravu sistemsku priču – da li je tu zdravu sistemsku priču upravo organizovao neko iz BIA-e i da li je to upravo pomenuti gospodin Mirko Škero? Da li je tačno da je on bio jedan od glavnih logističara Predraga Koluvije vezano za proizvodnju marihuane na imanju ‘Jovanjica’?“, upitao je Aleksić. 

On je upitao i kakva je odgovornost direktora BIA-e Bratislava Gašića.

„Da li je Gašić u stanju da vodi Bezbednosno-informativnu agenciju i da njome upravlja i brine o bezbednosti Srbije i njenih građana, ako se ovakve stvari dešavaju u BIA-i? Gde je njegova odgovornost za uhapšene pripadnike BIA-e koji su optuženi i u direktnoj vezi sa proizvodnjom marihuane na imanju ‘Jovanjica’?“, zatražio je odgovore Aleksić. 

Novinari KRIK-a poslali su pitanja Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) i Tužilaštvu za organizovani kriminal u vezi sa Aleksićevim tvrdnjama, ali nisu dobili nikakav odgovor.

Iz optužnice kolokvijalno nazvane „Jovanjica 2“, čije je detalje početkom godine objavio KRIK, vidi se da tokom istrage nisu saslušani Škero, Gašić, ali ni bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović, iako je do nje dovela istraga – specijalne policijske tablice Koluviji je, tvrdi tužilaštvo, obezbedio policajac koji je tada radio kao Hrkalovićkin asitent. Pripadnici policije, BIA-e kao i odbegli pripadnik Vojnoobaveštajne agencije (VOA) terete se ovom optužnicom da su štitili Predraga Koluviju kome se sudi da je uzgajio više od tone marihuane na imanju u Staroj Pazovi. Suđenje treba da počne krajem meseca.

Koluviji i još devetorici ljudi već se sudi da su na imanju u Staroj Pazovi tajno proizvodili marihuanu, pod paravanom proizvodnje industrijske konoplje i organskog povrća. Koluvija je negirao krivicu, a više detalja sa suđenja pročitajte ovde. 

Policija, podsetimo, nije obavestila javnost o hapšenju Koluvije i pronalasku zasada marihuane u Staroj Pazovi iako to obično čini i hvali se mnogo manjim zaplenama droge. To je uradio upravo Aleksić, nekoliko dana nakon hapšenja. Tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović pravdao je ćutanje rekavši da policija nije htela da upozori nove potencijalne izvršioce. 

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Comments are closed.