Aleksić: Institucije da objasne zašto Koluvija nije uhapšen još 2012. godine

Aleksić: Institucije da objasne zašto Koluvija nije uhapšen još 2012. godine

Miroslav Aleksić (foto: N1)

Institucije moraju da objasne zašto Predrag Koluvija nije uhapšen u akciji „Cepelin“ 2012. godine kad je otkrivena laboratorija marihuane na Karaburmi iako je, kako pokazuju dokumenta koja je objavio KRIK, tužilaštvo sumnjalo da stoji iza ovog ilegalnog posla, kaže za KRIK Miroslav Aleksić, poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srbije. 

Piše: Sofija Bogosavljev

„Tužilaštvo bi hitno moralo da da nalog policiji da se ispita veza Predraga Koluvije i sve što je KRIK objavio da se tužilački utvrdi, da se sprovedu istrage i da se priključi slučaju ‘Jovanjica’, jer je očigledno da se radi o istoj nameri, samo je različita vremenska distanca”, kaže Aleksić.

KRIK je pre dva dana objavio dokument u kome je tužilaštvo još 2012. Predraga Koluviju sumnjičilo da je na čelu grupe koja je uzgajala marihuanu u laboratoriji skrivenoj u podrumima tri kuće na Karaburmi. Ipak, tada je kao organizator uhapšen i kasnije osuđen samo Vlada Lazović, za koga policija tvrdi da je Koluvijin kum.

Za Aleksića ovakav epilog slučaja „Cepelin” ukazuje na to da je Koluvija još tada uživao zaštitu određenih struktura.

„On je prošao ispod radara. Ukoliko nije imao sudski epilog i javnost nije bila upoznata, to ukazuje na činjenicu da su Koluvija i njegovi saradnici još tada imali neku vrstu zaštite. Siguran sam da bi i ‘Jovanjica’ prošla na isti način, da nismo alarmirali javnost.“

Aleksić smatra da je slučaj zataškan, kao i da se to pokušava sa slučajem „Jovanjica”, u kome je Koluvija optužen pošto je 2019. godine na imanju njegove firme, kako tvrdi tužilaštvo, pronađeno 1,6 tona marihuane.

„Upravo je ‘Jovanjica’ primer sloma sistema institucija u državi. Predrag Koluvija danas se predstavlja na televizijama koje kontroliše režim kao naučnik, širi svoje firme. Na neki način ga je politički abolirala vladajuća struktura. Bez podrške vrha vlasti Koluvija bi odavno bio u zatvoru, njegove firme zatvorene, slučaj rešen, a policajci koji su učestvovali u razotkrivanju slučaja nagrađeni“, smatra Aleksić.

Osim dokumenta tužilaštva, na Koluvijinu povezanost sa kućama na Karaburmi u kojima je bila laboratorija marihuane ukazao je i Vidak Milačić, vlasnik jedne od kuća. On je za KRIK potvrdio da je upravo Koluvija osoba kojoj je iznajmio kuću. Kako je ispričao, to je shvatio 2021. godine nakon što je Koluvija pušten iz pritvora u kojem je bio zbog slučaja „Jovanjica“.

„Prepoznao sam ga nakon što je izašao iz pritvora… Izgledao je baš kao i tada kada je plaćao kiriju. Takođe, glas je isti, ima specifičan glas“, ispričao je Milačić.

Policija je u operaciji „Cepelin” zaplenila i Koluvijin automobil, a on je angažovao advokata kako bi ga vratio, vidi se u dokumentima iz istrage do kojih je došao KRIK.

Koluvija u ovom slučaju nije procesuiran, a tužilac Milenko Mandić koji je vodio slučaj nije pristao na intervju za KRIK, tako da je ostalo nejasno zašto se ceo slučaj sveo na Lazovića i još nekoliko ljudi koji su radili u do tada najvećoj otkrivenoj fabrici marihuane na Balkanu.

Koluvija nije želeo da odgovori na pitanja KRIK-a koja smo mu poslali pre objavljivanja teksta. Tek nakon što smo objavili tekst, oglasio se videom na društvenoj mreži Iks u kome je najavio novu, treću tužbu protiv KRIK-a. Isto je uradio i njegov advokat Vladimir Đukanović, inače uticajni član Srpske napredne stranke.

Ni Koluvija, ni Đukanović, međutim, nisu negirali niti jedan podatak koji je KRIK objavio.

Slučaj „Jovanjica“

Koluvija je uahpšen u novembru 2019. kada je na imanju njegove firme „Jovanjica“ pronađeno, kako tvrdi tužilaštvo, 1,6 tona marihuane. On je ubrzo i optužen i suđenje i dalje traje.

Policijska istraga otkrila je još nešto – da je Koluvija u svemu ovome imao podršku države. Uhapšena je grupa policajca, pripadnika obaveštajne agencije BIA-e, kao i agent vojne agencije VOA jer su, kako je utvrdilo tužilaštvo, obezbeđivali imanje „Jovanjica“ i Koluviji pomagali na različite načine. Oni su zbog toga i optuženi, ali suđenje nazvano „Jovanjica 2“ do danas praktično nije počelo.

Posle dve godine provedene u pritvoru, Koluvija je izašao u kućni pritvor i odmah je počeo da daje intervjue i da gostuje po provladinim televizijama, tvrdeći u javnim nastupima da mu je slučaj namešten. U njegovu odbranu uključio se i državni vrh, čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnja premijerka Ana Brnabić.

U svojoj odbrani na suđenju, Koluvija je rekao da je njegovo hapšenje rezultat široke zavere, te da iza svega stoje američki proizvođači legalne biljke – industrijske konoplje. Ispričao je da je on postao pretnja jer je radio na ujedinjenju evropskih proizvođača kako bi se odupreli pokušaju Amerikanaca da preuzmu evropsko tržište, a da je na „Jovanjici“ gajio upravo industrijsku konoplju.

Za razliku od Koluvije, policajci koji su otkrili „Jovanjicu“ bili su izloženi hajci u kojoj su učestvovali predstavnici države i provladini mediji, zbog čega su neki od njih dobili i policijsku zaštitu. 

Da Koluvija ima veze sa laboratorijom marihuane otkrivene 2012. godine tvrdi i tužilac iz postupka „Jovanjica“ Saša Drecun. 

„Kao što je poznato, tom prilikom (u operaciji ‘Cepelin’) je uhapšeno pet osoba, među kojima i kum Predraga Koluvije, Vlada Lazović, koji je kasnije zaključio sporazum sa tužilaštvom i osuđen je na 10 godina zatvora. Napominjem da je tom prilikom Predrag Koluvija izbegao krivični progon“, kazao je tužilac Drecun na suđenju u septembru 2021. godine.

Pročitajte još:

Operacija „Cepelin“: Koluvija i pre „Jovanjice“ bio osumnjičen za proizvodnju marihuane

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Comments are closed.