Agencija više od godinu dana nije ispitala slučaj nelegalne vikendice gradonačelnika Beograda

Agencija više od godinu dana nije ispitala slučaj nelegalne vikendice gradonačelnika Beograda

Zoran Radojičić (foto: beograd.rs)

Agencija za borbu protiv korupcije više od godinu dana ne može da utvrdi da li je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić na vreme prijavio da poseduje nelegalnu vikendicu na Zlatiboru. Kako je KRIK ranije otkrio, Radojičić je kuću na Zlatiboru sazidao nelegalno još 2017. godine.

Piše: Milica Vojinović

„U toku su provere (imovinskog) izveštaja Zorana Radojičića“, kratko je odgovorila Agencija za borbu protiv korupcije na pitanje novinarke KRIK-a o postupku koji vodi protiv gradonačelnika Beograda.

Ovaj postupak traje neobično dugo.

Još sredinom 2018. godine, nakon što je KRIK otkrio da gradonačelnik Agenciji nije prijavio svoju nelegalno sagrađenu vikendicu, iz ove institucije naveli su da je pokrenut postupak. 

Nije jasno, međutim, zašto je Agenciji potrebno više od godinu dana da reši ovaj jednostavan slučaj – da utvrdi da li je gradonačelnik na vreme prijavio da je vlasnik vikendice na Zlatiboru. Prema dostupnim podacima, on to nije uradio u roku, već tek nakon što je u javnosti otkriveno da je poseduje.

Ovaj postupak je i test za Agenciju koja je već ranije u slučaju Radojičića povukla jedan problematičan potez.

Naime, kada su novinari KRIK-a pre godinu dana otkrili da gradonačelnik, osim vikendice, državi nije prijavio ni da je vlasnik stana i zemljišta, poslali su pitanja Agenciji.

Umesto odgovora, Agencija je preko noći u njegove imovinske kartone dopisala ove podatke. 

Ovaj postupak Agencije, za one koji razumeju njen rad, narušio je ugled ove institucije.

„Potpuno je neverovatno. To ne može naknadno da se menja“, rekao je tada Zoran Stojiljković, bivši član odbora Agencije. „Ne mogu da verujem da kuća u kojoj sam toliko sedeo tako pada.“

Agencija je, ipak, nakon toga protiv Radojičića pokrenula postupak koji još traje. 

Nelegalna gradnja krivično delo

Nevezano za postupak Agencije koja proverava samo da li je gradonačelnik prijavio vikendicu na vreme, postoji još jedan problem – izgradio ju je nelegalno, što predstavlja krivično delo. 

Za ovaj deo odgovorno je tužilaštvo koje do danas nije reagovalo. Država je takođe u obavezi i da sruši nelegalnu gradnju.

„Ako je nešto napravljeno posle novembra 2015. bez građevinske dozvole, po zakonu koji je tada izglasan, to je krivično delo“, rekao je ranije za KRIK Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Zahtev za izdavanje građevinske dozvole Radojičić je podneo tek nakon što je sagradio vikendicu, kada je predsednik Aleksandar Vučić javnosti otkrio da će Radojičić biti prvi kandidat na listi SNS-a na lokalnim izborima u Beogradu.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.