Agencija ponovo proverava da li je Radojičić na vreme prijavio vikendicu

Agencija ponovo proverava da li je Radojičić na vreme prijavio vikendicu

Zoran Radojičić (foto: beograd.rs)

Agencija za borbu protiv korupcije ponovo proverava da li je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić prekršio zakon tako što je naknadno prijavio da poseduje vikendicu na Zlatiboru, saznaje KRIK. Radojičić je vikendicu nezakonito sagradio tokom 2017, kako je ranije otkrio KRIK.  

Piše: Jelena Radivojević

Agencija je sredinom septembra 2018. počela da proverava da li je Radojičić na vreme podneo izveštaj o imovini i prihodima, odnosno da li je prijavio da poseduje vikendicu na Zlatiboru. Postupak je pokrenut šest meseci nakon što su novinari KRIK-a otkrili da je sadašnji gradonačelnik Beograda vlasnik vikendice koju je sagradio bez dozvole i nije je prijavio Agenciji.     

Na pitanje novinara KRIK-a kako je ovaj postupak okončan, od Agencije je stigao odgovor da je u toku ponovljeni postupak i da je, u skladu sa zakonom, iz njega isključena javnost.

Prema podacima koje je KRIK sakupio tokom istraživanja, Radojičić je prekršio zakon jer nelegalnu vikendicu nije na vreme prijavio Agenciji.

Naime, dokumentacija do koje su došli novinari KRIK-a pokazuje da je Radojičić vikendicu na Zlatiboru sazidao tokom 2017. godine dok je bio direktor dečje klinike Tiršova. Bio je dužan da je prijavi Agenciji do kraja januara 2018. godine, međutim, on to nje učinio – prijavio ju je tek pošto je postao gradonačelnik sredinom prošle godine.

Zanimljivo je da je Agencija retroaktivno menjala Radojičićeve podatke. Naime, nakon što su novinari KRIK-a poslali pitanja Agenciji u vezi sa Radojičićevim stanom i zemljom koji se nisu videli u njegovim imovinskim kartonima, ova institucija ih je retroaktivno dodavala – ne dajući javnosti nikakvo obrazloženje za takav potez. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Podsetimo, istražujući imovinu i poslove kandidata za beogradske izbore, novinari KRIK-a otkrili su da je Zoran Radojičić, kandidat vladajuće Srpske napredne stranke, nelegalno sagradio kuću na Zlatiboru. Zahtev za izdavanje građevinske dozvole podneo je tek nakon što je javnost saznala da je prvi na listi SNS-a na beogradskim izborima.

Iz dokumentacije koju poseduju novinari KRIK-a može se videti da je Radojičiću devet dana pošto je KRIK objavio priču o njegovoj nelegalnoj vikendici opština izdala građevinsku dozvolu.

Podsetimo, prema važećim propisima, ovakva nelegalna gradnja tretira se kao krivično delo.

„Ako je nešto napravljeno posle novembra 2015. bez građevinske dozvole, po zakonu koji je tada izglasan, to je krivično delo“, rekao je ranije Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije za KRIK.

Uvidom u katastar nepokretnosti vidi se da kuća i dalje nije uknjižena.

Pogledajte profil gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića u našoj bazi imovine političara.

 

Comments are closed.