Agencija pokrenula postupak protiv Radojičića

Agencija pokrenula postupak protiv Radojičića

Zoran Radojičić (foto: Beoinfo)

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića u kom će proveravati da li je na vreme prijavio da poseduje nelegalnu vikendicu na Zlatiboru, kako je otkrio KRIK.

Piše: Milica Vojinović

Postupak protiv Radojičića Agencija je pokrenula sredinom prošlog meseca, a u njemu će proveravati “blagovremenost podnošenja vanrednog izveštaja o imovini i prihodima”, rečeno je novinarima KRIK-a u ovoj instituciji. Ovo znači da će Agencija proveravati da li je Radojičić na vreme prijavio da je sagradio vikendicu na Zlatiboru.

Prema podacima koje je KRIK sakupio, on to nije uradio.

Radojičić u izveštaju koji je podneo Agenciji u januaru ove godine nije naveo da je vlasnik vikendice koju je nelagalno sagradio na Zlatiboru. Objekat je, prema dostupnim podacima, sazidao u drugoj polovini 2017. godine i bio je dužan da ga do kraja januara ove godine prijavi Agenciji – jer je tada bio funkcioner, odnosno direktor dečje klinike Tiršova.  

Tek nakon što je KRIK u javnosti otkrio nelegalnu gradnju i pošto je stupio na funkciju gradonačelnika Beograda, Radojičić je početkom prošlog meseca ponovo podneo izveštaj o imovini u kojem je prijavio vikendicu na Zlatiboru.

Nelegalna kuća na Zlatiboru

Agencija retroaktivno menjala Radojičićeve podatke
KRIK je otkrio da je Agencija za borbu protiv korupcije podatke o Radojičićevoj imovini menjala tokom predizborne kampanje. Nakon što su novinari KRIK-a poslali pitanja Agenciji u vezi sa Radojičićevim stanom i zemljom koji se nisu videlu u njegovim imovinskim kartonima, ova institucija ih je retroaktivno dodavala – ne dajući javnosti nikakvo obrazloženje za takav potez. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Podsetimo, KRIK je u februaru ove godine otkrio da je tada kandidat vladajuće Srpske napredne stranke za gradonačelnika nelegalno sagradio kuću na Zlatiboru. Zahtev za izdavanje građevinske dozvole podneo je nakon što je javnost saznala da je prvi na listi SNS-a na beogradskim izborima.

Iz dokumentacije koju poseduju novinari KRIK-a može se videti da je Radojičiću devet dana pošto je KRIK objavio priču o njegovoj nelegalnoj vikendici opština izdala građevinsku dozvolu.

Radojičić je, kao investitor, prilikom predaje zahteva za dobijanje građevinske dozvole, podneo pisanu izjavu u kojoj je naveo da će srušiti bespravnu vikendicu.

KRIK je, međutim, u junu obišao parcelu na Zlatiboru i uverio se da objekat i dalje nije srušen – u poređenju sa time kako je izgledao u februaru, ostao je gotovo netaknut.

Podsetimo, prema važećim propisima, ovakva nelegalna gradnja tretira se kao krivično delo.

„Ako je nešto napravljeno posle novembra 2015. bez građevinske dozvole, po zakonu koji je tada izglasan, to je krivično delo“, rekao je Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije za KRIK.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Pogledajte profil Zorana Radojičića u KRIK-ovoj bazi imovine političara.

Comments are closed.