Advokati: Ubistvo Ognjanovića udar na advokaturu, ali i pravnu državu

Advokati: Ubistvo Ognjanovića udar na advokaturu, ali i pravnu državu

Foto: pixabay.com

Predstavnici advokatskih komora Srbije i Beograda ocenili su danas da je ubistvo advokata Dragoslava Ognjanovića zvono za uzbunu i da od nadležnih organa očekuju konkretne rezultate u rasvetljavanju ovog slučaja.

Izvor: Beta, KRIK

„Povodom ubistva advokata Miše Ognjanovića, svi advokati stupaju u nedeljnu obustavu rada kako bi se poslala poruka da je struka ostala jedinstvena, da je pogođena tim zločinom, ali da nije zastrašena“, izjavio je predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac na vanrednoj konferenciji za novinare.

Dodao je da je ubistvo Ognjanovića zvono za uzbunu i da to nije samo udar na advokaturu, već i na pravnu državu, jer je advokatura jedan od njenih stubova.

Gostiljac je najavio da će se delegacija Advokatske komore sutra sastati sa ministarkom pravosuđa Nelom Kuburović, a u narednim danima i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem sa kojim će razgovarati o formiranju istražnog tima nadležnog za slučajeve napada na advokate.

Gostiljac je naveo da je u poslednjih desetak godina u Srbiji bilo oko 50 napada na advokate i da je 95 odsto slučajeva nerasvetljeno. Prema podacima koje imaju advokatske komore, među tim slučajevima su tri ubistva advokata.

Predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor rekao je da od nadležnih organa očekuju konkretne rezultate u slučaju rasvetljavanja ubistva njihovog kolege.

„Pucanj u Mišu Ognjanovića je pucanj u sve advokate u Srbiji, a jednonedeljnim štrajkom želimo da skrenemo pažnju javnosti na okolnosti u kojima advokati rade i da se sa likvidacijama advokata ne sme nastaviti“, rekao je Tintor.

On je dodao da je za njih ubistvo advokata isto kao ubistvo sudije ili tužioca i dodao da bi moglo da dođe i do takvih ubistava ukoliko država ne reaguje.

Tintor i Gostiljac su odgovarajući na novinarska pitanja naveli da nisu imali informacije o tome da je advokat Ognjenović bio ugrožen dodajući da je osećaj ugroženosti individualan.

Predstavnici advokatskih komora najavili su za sutra protest ispred Višeg suda u Katanićevoj ulici u Beogradu.

Podsetimo, poznati beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović ubijen je u subotu uveče na Novom Beogradu. U trenutku ubistva sa njim je bio njegov sin koji je ranjen u ruku.

Zbog ubistva Ognjanovića advokati su danas obustavili rad na nedelju dana.

Ognjanović je godinama zastupao kriminalca Luku Bojovića i članove njegove porodice, a branio je i bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića u postupku pred Haškim tribunalom, optužene u slučajevima ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona i vođe navijača Zvezde Velibora Dunjića. Bio je zastupnik u slučajevima „Havana“ i „Durmitor“ u kojima su optuženi bliski škaljarskom klanu – kriminalnom klanu koji je blizak Luki Bojoviću.

Pogledajte „Crnu knjigu“, bazu podataka o kriminalnim obračunima koju su uradili KRIK i RSE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *