Advokati traže da se suđenje u slučaju „Potočari“ otvori za javnost

Advokati traže da se suđenje u slučaju „Potočari“ otvori za javnost

Policajci na tajnom zadatku (foto: Screenshot Al Jazeera)

Advokati bivšeg policajca Milana Dumanovića kom se sudi za odavanje službene tajne zatražili su danas da se suđenje otvori za javnost i sudiji predali odluku Ustavnog suda koja ukazuje da je prisustvo građana i novinara na suđenju neustavno zabranjeno. Dumanoviću i njegovom kolegi Mladenu Trboviću sudi se jer su govorili o navodnim nezakonitim akcijama policije, a postupak se vodi iza zatvorenih vrata jer sudija Zoran Božović smatra da bi informacije iz sudnice mogle da ugroze bezbednost zemlje.

Piše: Jelena Radivojević

Odlukom Ustavnog suda iz ove godine utvrđeno je da su dve odredbe zakona kojima se ograničava prisustvo javnosti na suđenjima suprotne Ustavu, pa je zakon izmenjen i ti članovi su prestali da važe. Jedna od njih predviđa da javnost može da se isključi zbog zaštite „drugih opravdanih interesa” i bila je osnov da se suđenje u slučaju Potočari vodi iz zatvorenih vrata. 

Advokati smatraju da bi nakon ovakve odluke sudija Zoran Božović koji sudi Dumanoviću i Trboviću sada trebalo da dozvoli da suđenju prisustvuju novinari i građani.

„Sve što je izvedeno od dokaza i saslušanja svedoka, sve je nezakonito i neustavno i mora da se uvede javnost“, rekao je Dumanovićev advokat Vladimir Todorić za KRIK i objasnio da suđenje zbog toga treba da se ponovi pred novinarima i zainteresovanim građanima.

Tužilaštvo će se naknadno izjasniti o ovom zahtevu, a nastavak suđenja je zakazan za početak oktobra.

Dumanoviću i Trboviću, bivšim policajcima Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje, sudi se jer su u javnosti ukazali da su učestvovali u, kako tvrde, nezakonitim akcijama koje su rađene po nalogu njihovih šefova, među kojima i Dijane Hrkalović – tada jedne od ključnih ljudi srpske policije. Oni su o ovome govorili u medijima, pa im se zbog toga sudi za odavanje službene tajne.

Pre nego što su ove informacije izneli javno, policajci su protiv svojih nadređenih podneli krivičnu prijavu. U njoj su, između ostalog, tvrdili da podatke koje su policajci prikupljali tajnim praćenjem i snimanjem šefovi koriste za svoje privatne poslove, kao i da se često radi bez naloga suda i sa lažnim nalozima za rad.

Među primerima koje su opisali bila je i policijska akcija u Potočarima 2015. godine kada je napadnut Aleksandar Vučić, tada premijer Srbije. Prema njihovim rečima, tada su na zadatak otišli bez službene legitimacije i sa opremom za tajno snimanje, a kada su se vratili uočili su da se njihovi izveštaji sa terena lažiraju jer je pisalo da su tog dana bili angažovani u Srbiji, a ne Bosni i Hercegovini. Ubrzo su primetili da ovo nije bio jedini slučaj lažiranja izveštaja, te da se slično desilo i kada su išli na miting protiv Milorada Dodika u Banjaluci i kada su se predstavili kao novinari . Detaljnije pročitajte ovde.

Njihova krivična prijava je odbačena, a oni su otpušteni iz policije, a potom i optuženi da su odali službenu tajnu.

Suđenje je počelo je 2018. godine i od tada je zatvoreno za javnost jer je sudija Violeta Jovanović koja je tada sudila u ovom predmetu smatrala da bi informacije iznete tokom postupka mogle da ugroze bezbednost zemlje. Istog stava bio je i sudija Zoran Božović koji je ovaj slučaj dobio 2019.godine.

Advokati su krajem prošle godine podneli zahtev za izuzeće sudije Božovića tvrdeći da je pristrasan, ali je njihov zahtev odbijen, pa Božović i dalje vodi ovaj postupak.

Protiv sudije Božovića se pre desetak godina vodila istraga jer je nestalo 13 predmeta u kojima je sudio. Božović je navodno predmete odneo kući da bi napisao presude i nikada ih nije vratio u sud, pisalo je u krivičnoj prijavi koju je protiv njega podnela predsednica suda u kom je radio. Istraga protiv Božovića je obustavljena jer tužilaštvo nije došlo do dokaza da je on izneo predmete iz suda. Nakon toga Božović je samo napredovao. Više o ovom slučaju pročitajte ovde.

Sve vesti sa suđenja u slučaju „Potočari“

Comments are closed.