Advokati obustavljaju rad zbog ubistva Ognjanovića

Advokati obustavljaju rad zbog ubistva Ognjanovića

Advokatske komore Srbije i Beograda saopštile su da će sutra potpuno obustaviti rad na nedelju dana zbog ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića. Advokati su najavili da će upotrebiti sve svoje resurse i izvršiti najveći pritisak na nadležne državne organe kako bi se u najkraćem roku rešio slučaj, kao i da će dati novčanu nagradu onome ko tužilaštvu dostavi verodostojnu informaciju o počiniocima tog zločina.

Piše: Bojana Jovanović

„Ubistvo advokata Miše Ognjanovića na najdrastičniji način pokazuje u kakvim okolnostima advokati u Srbiji vrše svoju profesionalnu delatnost. Ovo ubistvo je samo poslednje u nizu brojnih napada na advokate od kojih je veliki broj do danas ostao nerasvetljen“, piše u zajedničkom saopštenju Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda.

Cilj nedeljne obustave rada je slanje jasne poruke jedinstva profesije i čvrste rešenosti da se sa ovakvim slučajevima advokatura neće miriti, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde osudilo ubistvo advokata
Ministarstvo pravde najoštrije je osudilo ubistvo Ognjanovića, kao i ranjavanje njegovog sina i apelovalo na nadležne državne organe da preduzmu sve neophodne mere kako bi se u najkraćem roku utvrdili motivi, kao i počinioci ovog tragičnog događaja.
Uloga koju advokatura ima u pravosuđu veoma je važna i svi napadi na advokate moraju da se tretiraju sa posebnom pažnjom, navodi se u saopštenju ministarstva.

Advokatske komore zahtevaju od svih nadležnih državnih organa da odmah stave u funkciju sve raspoložive kapacitete, jer je od suštinske važnosti u ovakvim slučajevima odgovarajuća reakcija tužilaštva i policije u prvih nekoliko dana.

„Predstavnici advokature će bez odlaganja zatražiti hitne sastanke sa Ministrom unutrašnjih poslova i Ministrom pravde kako bi se sagledale sve preduzete aktivnosti i formirao poseban istražni tim koji bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature u cilju brzog pronalaženja počinilaca čime bi se poslala jasna poruka svakome ko misli da može ubiti advokata i proći nekažnjeno“, piše u saopštenju.

Advokatske komore najavile su da će ponuditi novčanu nagradu onome ko nadležnom tužilaštvu dostavi verodostojnu informaciju koja će dovesti do podizanja optužnice protiv izvršioca i naručioca ovog ubistva.

Podsetimo, advokat Dragoslav Miša Ognjanović ubijen je sinoć u pucnjavi na Novom Beogradu, a njegov dvadesetšestogodišnji sin je ranjen. Ognjanović je bio advokat Luke Bojovića i njegove porodice, zastupao je bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića u Hagu, optužene u postupku za ubistvo Brisa Tatona i vođe navijača Zvezde Velibora Dunjića.

Pogledajte „Crnu knjigu“, bazu podataka o kriminalnim obračunima koju su uradili KRIK i RSE

Comments are closed.