Advokati: Nošenje improvizovanih vešala nije krivično delo

Advokati: Nošenje improvizovanih vešala nije krivično delo

Denis Bećirić i Vladimir Gajić (foto: priv.arhiva/mc.rs)

Dvojica muškarca iz Beograda uhapšena su zbog sumnje da su nosila improvizovana vešala na subotnjem protestu „Jedan od pet miliona“ i protiv njih je pokrenut postupak. Uhapšeni se sumnjiče da su vršili rasnu i drugu diskriminaciju, za šta je zaprećena kazna od tri meseca do tri godine zatvora. Advokati Vladimir Gajić i Denis Bećirić za KRIK kažu da u nošenju improvizovanih vešala nema krivičnog dela i da je reč o prikupljanju političkih poena.

Piše: Jelena Radivojević

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je juče da je raspisana potraga za dvojicom muškaraca koji su na subotnjem protestu „Jedan od pet miliona“ nosili improvizovana vešala jer je njihov postupak doveo do velikog uznemirenja javnosti.

Policija je danas saopštila da je identifikovala i uhapsila osumnjičene S.G. i N.P. iz Rakovice. Novinarki KRIK-a je iz Višeg tužilaštva u Beogradu rečeno da se uhapšeni sumnjiče za rasnu i drugu diskriminaciju – krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od tri meseca do tri godine.

Advokati Denis Bećirić i Vladimir Gajić sa kojima su novinari KRIK-a razgovarali, međutim, smatraju da nije izvršeno krivično delo, kao i da je hapšenje zbog improvizovanih vešala deo političke propagande.

„Mislim da nema tog dela, a ne vidim nijedno drugo krivično delo. Razmišljao sam koje krivično delo bih stavio na teret da sam ja tužilac i ne verujem da bih išta mogao da uklopim, a pogotovo ne ovo“, rekao je Bećirić za KRIK.

On je objasnio da je neophodno da postoji manjina protiv koje je mržnja ili netrpeljivost usmerena kako bi moglo da se govori o rasnoj ili drugoj diskriminaciji.

„Ovaj čovek kog sam ja video na slikama je nosio vešala bez ikakve poruke bez ikakvog transparenta, tako da ne znam kako su prepoznali mržnju ili netrpeljivost prema određenoj grupi.“

Bećirić je rekao i da bi nošenje improvizovanih vešala možda moglo da bude prekršaj, recimo remećenje javnog reda i mira, ali ne i krivično delo.

Komentarišući ekspresnu reakciju nadležnih Bećirić kaže da se bliže izbori i da je vlasti u interesu da pokaže ekspeditivnost. Razlozi brze reakcije mogu se, kako kaže, tražiti i u tome što vlasti smetaju protesti, a ovo je bila prilika da se pokaže kako „opozicija pokušava da uradi ovo ili ono“.

Advokat Vladimir Gajić takođe je bio iznenađen time što se uhapšenima na teret stavlja rasna i druga diskriminacija.

„Kakvo krivično delo, to je smešno, to nije ni remećenje javnog reda i mira, to je performans. Evo da vam dam primer, na protestima 1996. stalno je u prvim redovima išla lutka s Miloševićevim likom u zatvorskom odelu, a Miloševićevoj vlasti nije padalo na pamet da ih hapsi svaki dan“, kaže Gajić.

On navodi da tužilaštva vode istragu onoliko brzo koliko to odgovara izvršnoj vlasti.

„To je najobičnija laička i jeftina propaganda, pošto ministar policije i ministarka pravde svakoga dana dokazuju da nisu dorasli pozicijama na kojima se nalaze.“

Gajić kaže da tužilaštva rade kao činovnički servis izvršne vlasti i da banalizuju ozbiljne slučajeve, poput paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj – što je tužilaštvo okarakterisalo kao izazivanje opšte opasnosti, a ne pokušaj ubistva.

„Ovde građanin nosi vešala koja bi mogla da se koriste eventualno u nekoj pozorišnoj predstavi i sad će da ga gone za izazivanje rasne i druge diskriminacije.“

On se zapitao i kako je utvrđeno kome je bila upućena poruka koju su improvizovana vešala poslala, odnosno kako se zna da je reč o rasnoj ili drugoj diskriminaciji.

„Možda je ovaj što nosi vešala mislio na (Dragana) Đilasa. Njega to niko nije pitao“, kaže Gajić.

Comments are closed.