Advokati Marka Miškovića: Tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz za optužbe

Advokati Marka Miškovića: Tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz za optužbe

Miroslav Mišković (foto: krik.rs)

Na današnjem suđenju biznismenu Miroslavu Miškoviću i njegovom sinu Marku za utaju 320 miliona dinara poreza advokati su, iznoseći završne reči, istakli da tužilaštvo nije potkrepilo optužbe, kao i da su one nastale „pod pritiskom izvršne vlasti“.

Piše: Milica Vojinović

Danas su završne reči iznosili branioci Marka Miškovića koji su ponovili ono što su i ranije tokom postupku isticali u odbranu svojih klijenata.

Advokatica Mira Tapušković tražila je da se Marko Mišković oslobodi optužbi, kao i da mu se vrati pasoš i jemstvo koje je položio pri izlasku iz pritvora.

Detaljno je obrazlagala ključni deo odbrane Miškovića – da nije postojala obaveza da se plati porez kada je firma „Mera Invest Fund“ sa Holandskih Antila unela akcije Preduzeća za puteve Niš u srpsku firmu „Mera Invest“.

S obzirom na to da je „strana Mera“, kako je kolokvijalno nazvana u ovom postupku, bila stopostotni vlasnik „domaće Mere“, odbrana tvrdi da unosom akcija „strana Mera“ nije povećala svoj udeo koji je već iznosio 100 odsto u „domaćoj“ pa stoga nije ni trebalo da plati porez.

Ona je, takođe, podsetila da je Marko Mišković priznao da je vlasnik samo firme „Parmidoli“, dok tužilaštvo tvrdi da je on i krajnji vlasnik i „strane“ i „domaće Mere“, za šta, kako ističe, nije ponudilo dokaz. Ovo je kao zamerku istakao i Apelacioni sud u odluci kojom je oborena prethodna presuda, kazala je Tapušković.

„To je tužilaštvu trebalo da bude signal, ali ono na to nije reagovalo.“

Advokatica je istakla da je krivična prijava u ovom slučaju podignuta pre nego što je završen zapisnik poreske kontrole, rekavši da je to „nesporno učinjeno pod pritiskom izvršne vlasti“.

Dodala je i da namera da se utaji porez nije dokazana, kao ni da je Marko Mišković dao nalog knjigovođi Jadranki Bardić da ne prijavi porez. Prema njenim rečima, nije dokazano da su se njih dvoje pre suđenja poznavali.

U optužnici, podsetila je, piše da je Miroslav Mišković imao najveći uticaj na poslovanje svog sina i pomogao mu da utaji porez, dok je tužiteljka Tamara Ristić u svojoj završnoj reči kazala da je Marko sa umišljajem naložio da se to učini.

„Ko je imao sad taj umišljaj i nameru – Miroslav ili Marko Mišković?“, upitala je Tapušković.

Advokat Branislav Tapušković osvrnuo se na političke pritiske u ovom slučaju i ocenio i da je cilj optužbe protiv Miroslava Miškovića bio da se uruši njegov posao.

Tapušković je rekao da u ovom postupku ne samo da nema kvalitetnih dokaza, već ih nema uopšte i zaključio da veruje da će sud doneti jedinu moguću – oslobađajuću presudu.

Suđenje će se nastaviti krajem januara kada bi trebalo da završne reči iznosi Zdenko Tomanović, advokat Miroslava Miškovića. Nakon advokata, ovo će imati priliku da učine i optuženi, a zatim sledi presuda.

Podsetimo, Miroslavu i Marku Miškoviću sudi se od 2013. godine. Prvobitne optužbe uključivale su, osim utaje poreza, i zloupotrebu položaja i izvlačenje novca iz putarskih preduzeća.

Za ovo su osuđeni na pet i tri i po godine zatvora, ali ih je drugostepeni sud oslobodio optužbi za zloupotrebu položaja i naložio ponovno suđenje za utaju poreza koje se sada privodi kraju.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Miroslavu Miškoviću

 

Comments are closed.

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play