Lončar nije objasnio sve veze sa „zemuncima“

Lončar nije objasnio sve veze sa „zemuncima“

Zlatibor Lončar (printscreen)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar večeras je na javnom servisu govorio o fotografiji na kojoj grli vođu zemunskog klana, kao i onoj koja ga prikazuje u vili u Šilerovoj, sedištu ove brutalne kriminalne grupe. Tvrdi da se s kriminalcem slikao kada je došao da poseti njegovog oca, kojeg je pre toga operisao. On, međutim, do danas nije objasnio druga otkrića koja ga vezuju za zemunski klan – kupovinu stana od supruge najbrutalnijeg ubice ove grupe i optužbe svedoka saradnika.

Piše: Bojana Jovanović

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Lončar je ispričao da je fotografija na kojoj uz osmeh grli vođu zemunskog klana Dušana Spajevića nastala nakon što je operisao Spasojevićevog oca i to dok je bio na specijalizaciji.

„Posle operacije koja je bila uspešna, otac njegov je izašao, bio je kod njega kući, pozvao me je da mi se zahvali i hteo da me upozna sa tada najmoćnijim političarem iz vlasti. Otišao sam, upoznao sam se sa čovekom, on je insistirao i da se slikamo“, ispričao je Lončar.

Nije rekao ime tog „najmoćnijeg političara“ kojeg je, navodno, sreo kod Spasojevića.

Na pitanje da potvrdi da su slike napravljene u vili u Šilerovoj, ministar nije dao precizan odgovor.

„Ovo što je slikano, to je blizu njihove kuće. Da li se to zove Šilerova ili ne… Tu su bili izloženi automobili, motori, neki bilijar, kafić u koji je mogao svako da uđe. Nije to kuća, to je tržni centar koji je tu bio u blizini. Tu su svi bili. Tu je bilo više prostorija.“

Detalji na fotografiji koja je danas dospela u javnost govore da se Lončar nalazio u vili u Šilerovoj. U levom uglu fotografije vide se šare na pločicama bazena koje su iste kao one sa slika nastalih u vreme kada je država rušila vilu 2003. godine. Na njoj se vide i beli svodovi sa stubovima poput onih iz sedišta zemunskog klana.

Vila u Šilerovoj bila je centrala grupe iz koje su planirane kriminalne akcije, ali su u njenom podrumu i zatvarani i mučeni ljudi.

Lončar je rekao i da lideru Nove Srbije Velimiru Iliću fotografije nije dostavila tajna služba, već da ih je kupio od bivšeg fudbalera Dragoljuba Jeremića. Ovaj fudbaler se pojavljuje pored Lončara na danas objavljenoj fotografiji.

„Jeremić je pre par nedelja bio kod mene, koji mi je rekao da je prodao Iliću jer mu je bio potreban novac… Kakva crna služba, u sandučetu ostavljena dokumenta. Iz porodičnog albuma ovog dečka.“

Ministar je rekao da je lekar koji pomaže ljudima i ne bira pacijente koje će da operiše.

Neodgovorena pitanja

Novinar RTS-a Lončara nije pitao i za druge detalje koji ga vezuju za zemunski klan.

KRIK je prošle godine otkrio da je Lončar kupio stan od Jelene Kalinić, supruge najbrutalnijeg ubice zemunskog klana Sretka Kalinića. Ugovor o kupovini potpisan je 2002. godine, deset dana nakon smrti crnogorskog mafijaša za čije ubistvo su Lončara optužili svedoci saradnici sa suđenja zemunskom klanu.

Svedoci su ispričali i da je Lončar često dolazio u vilu u Šilerovoj i činio usluge za zemunski klan, te da ga je Spasojević nagradio ovim stanom. Detalje pročitajte u posebnoj priči.

Ove okolnosti su do danas ostale nerazjašnjene.

Lončar je na konferenciji izbegao da novinaru KRIK-a odgovori da li je stan kupio ili dobio na poklon i objasni sve svoje veze sa „zemuncima“.

Lončar je bio saslušan na ove okolnosti kada je priveden tokom akcije „Sablja“, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova već deset meseci odbija da KRIK-u dostavi zapisnik o saslušanju – iako je premijer obećao da za to neće biti političkih smetnji.

KRIK se zbog toga žalio Povereniku za informacije od javnog značaja.

Pročitajte sve vesti o Zlatiboru Lončaru

Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo veze predstavnika države i organizovanog kriminala

5 Comments

  1. Nedžo kaže:

    Eh Srbijo među šljivama

    „„Jeremić je pre par nedelja bio kod mene, koji mi je rekao da je prodao Iliću jer mu je bio potreban novac…“.

    Kakve jeftine fore i izgovori, da je pravde ovakav čovjek ne bi trebalo trebalo nigde da radi ili nedaj Bože ministar.
    Koja uvreda za građane Srbije.

  2. ranko plavsic kaže:

    Pa zar od toliko lekara u Srbiji bas da stavi coveka sa sumnjivom prosloscu za ministra. Meni je premijer po ovom pitanju neiskren. Otkud tako mladom lekaru koji je tek poceo da operise i sa malo staza pare da kupi stan?I ono sto mi je najgolicljivije kad neko nekome ucini tako dobru i veliku uslugu ( spasi zivot ) da ti zoves toga ili je sasvim prirodno iz postovanja i zahvalnosti otici kod njega?ranko

  3. Gandra kaže:

    Gospodin Lončar koji se tako uporno zalaže- za automatsko uvođenje građana Srbije-u sistem legalizovanja međunarodne trgovine ljudskim organima- a za profit i potrebe strane privatne fondacije „eurotransplant“- nikako ne može biti pošten.

  4. Stefan kaže:

    Taj Jeremić bolje da ne ide kod lekara makar nogu polomio. Sigurnije mu je…

  5. verica kaže:

    Hajde svi lekari koji operisu tate da se slikaju sa njihovim sinovima , mogu i cerke. Naredio ministar,to ulazi u praksu.