Živković: Još postoje sudije koje rade svoj posao

Živković: Još postoje sudije koje rade svoj posao

„Ova presuda je dokaz da u Srbiji uprkos pritiscima još postoje sudije koje rade svoj posao i ne beže od odgovornosti koje im to zvanje nosi“, rekao je Zoran Živković, predsednik Nove stranke, o odluci suda da državi bude vraćena zemlja koju je nelegalno prisvojila porodica gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Piše: Jelena Radivojević

Živković navodi da se nada da će ova presuda biti motiv drugima da i sami sude po zakonu i bez političkih pritisaka. On podseća da svuda postoje zloupotrebe vlasti, ali da, pošto je u Srbiji taj nivo vrlo visok, javnost mora da bude glasnija i da jasno ukazuje na probleme u zemlji.

„Tu je važna uloga istraživačkih novinara, političkih stranaka, ukupne javnosti – da neprestano ukazuju na te zloupotrebe. Mora da se napravi jedan ozbiljan front protiv toga. Ono što radi KRIK je očigledno jako dobro i korisno za početak jedne takve borbe“, kaže Živković.

Podsetimo, Privredni sud u Pančevu odlučio je da se državi vrati deset hektara zemlje u blizini Vršca koju su gradonačelnik Beograda Siniša Mali i članovi njegove porodice nelegalno prisvojili pre 12 godina. Presuda, međutim, nije pravosnažna jer sve stranke u postupku imaju pravo na žalbu.

Reč je o državnoj zemlji koju je porodica Mali nezakonito dobila od Srđana Gajića, vlasnika privatizovanog „Alfa-proteina“. Nakon privatizacije, Gajić je sklopio ugovor o prodaji zemlje sa članovima porodice gradonačelnika. Zemlju, prema sudskim spisima, nikada nisu platili.

Državno pravobranilaštvo je 2007. godine tužilo Gajićev „Alfa protein“ i Malov „Compost group“ i tražilo da se ugovor poništi i zemlja vrati državi. Postupak je zatim stao 2009. godine, da bi bio nastavljen u novembru 2015. godine – nepunih mesec dana nakon što je KRIK otkrio da je Mali nelegalno prisvojio državnu zemlju.

Pročitajte kako je gradonačelnikova porodica prisvojila državno zemljište

Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo

1 Comment

  1. Đuka kaže:

    Samo se brane interesi države i jaki biznismenia gde su obični građani.Iz svog iskustva 5 tužbi kod Upravnog suda i četiri dobio investitor.Sumnjam u pristrasnost sudije pošto jedan sudija iz ovog mesta radi u Upravnom sudu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *