Živaljević: Moje prisustvo u Sobranju nije bilo tajno

Živaljević: Moje prisustvo u Sobranju nije bilo tajno

Neredi u Sobranju (foto: Nake Bate)

Pripadnik srpske obaveštajne agencije BIA i savetnik u Ambasadi Srbije u Skoplju Goran Živaljević rekao je da je imao odobrenje da uđe u makedonski parlament tokom nasilnih događaja nakon parlamentarnih izbora krajem aprila. Ovo je izjavio i predsednik Aleksandar Vučić, ali ga je makedonska stranka VMRO-DPMNE demantovala i navela da nijedna institucija ovakvo odobrenje nije izdala.

Piše: Bojana Jovanović

Živaljević je u telefonskoj izjavi za Tanjug rekao da je za boravak u Sobranju dobio odobrenje savetnika za bezbednost predsednika Makedonije Siniše Aleksovskog.

„Taj čovek je znao za razlog mog boravka tamo i o tome je bio obavešten. Moja misija tamo nije bila tajna i bila je dobronamerna u odnosu na bezbednost Makedonije, u kontekstu saradnje koju imamo sa bezbednosnim službama Makedonije“, naveo je Živaljević.

Živaljević je prvi put govorio za medije od događaja u Sobranju. Povod za to bilo je saopštenje stranke VMRO-DPMNE koja je negirala tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Živaljević imao odobrenje makedonskih institucija da uđe u parlament tokom incidenta.

Selfi Gorana Živaljevića tokom nereda u skupštini

„VMRO-DPMNE je, s obzirom da je sada u opoziciji, u okviru svojih mogućnosti sproveo provere i utvrdio da ni Ministarstvo spoljnih poslova, ni Vlada, ni parlament, ni Ministarstvo unutrašnjih poslova ili obaveštajne agencije nisu dobili takav zahtev, niti je izdata takva saglasnost i odobrenje“, navela je juče ova stranka.

Podsetimo, nakon parlamentarnih izbora grupa ljudi sa fontamkama upala je u makedonsku skupštinu i fizički napala članove opozicionih stranaka. Nekoliko poslanika završilo je sa ozbiljnim povredama. Svoje prisustvo u parlamentu Živaljević je obeležio selfijem, a fotografija je procurila u medije nedugo nakon incidenta.

Predstavnici srpske vlasti posle događaja govorili su da je Živaljević bio legitiman predstavnik BIA-e u Makedoniji i da mu je posao bio da izveštava sa nereda u Sobranju, dok su makedonski zvaničnici izjavljivali da je njegovo prisustvo mešanje Srbije u unutrašnje poslove ove zemlje.

Širenje ruske propagande

Goran Živaljević je dugogodišnji obaveštajac, a od januara 2003. do marta 2004. bio je i zamenik direktora BIA. Od 2005. bio je u diplomatskoj službi – savetnik u ambasadi Srbije u Makedoniji.

Dokumenta makedonske tajne službe do kojih su došli novinari KRIK-a, makedonske TV Nova i OCCRP-ja pokazuju da je Živaljević izvodio propagandne akcije sa ciljem promocije ruske politike, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i borbe protiv ulaska Makedonije u NATO. Među procurelim dokumentima su i transkripti prisluškivanih razgovora, a makedonska služba navodi da je za to imala sudski nalog.

„Prema našim otkrićima možemo zaključiti da je obaveštajac BIA Goran Živaljević u Makedoniji koristio obaveštajne metode koje izlaze van okvira diplomatskog statusa… što dovodi u pitanje legitimnost i legalnost njegovih akcija“, piše u dokumentima.

U tome je, kako navodi makedonska služba, učestvovao i poslanik u makedonskom parlamentu i predsednik Demokratske partije Srba Ivan Stoilković, ali i poslanik SNS-a i novinar Miroslav Lazanski.

Dokumenti pokazuju da Živaljević daje uputstva Stoilkoviću i da sa njim često sastajao „kada se donosi neka bitna odluka u parlamentu ili pre sastanaka u vladi“.

Nedugo nakon ovih otkrića, BIA i makedonska obaveštajna službe (AR) dogovorile su međusobno povlačenje zvaničnih predstavnika iz Beograda i Skoplja i dovođenje novih osoba na te pozicije.

Pročitajte:

Lazanski i BIA u „makedonskom scenariju“

Uticaj Rusije na Makedoniju vodi kroz Beograd

Dokumenta makedonske tajne službe pogledajte na ovom linku.

Comments are closed.