Zbog promene sudije suđenje za šverc kokaina krenulo ispočetka

Zbog promene sudije suđenje za šverc kokaina krenulo ispočetka

Cvijović, levo (foto: KRIK)

Suđenje Radosavu Cvijoviću Cviki i njegovom zetu Slavku Pavlovu za međunarodni šverc kokaina počelo je danas ispočetka pošto je promenjen član sudskog veća – na mesto sudije Dragana Miloševića došla je Nataša Albijanić.

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Milošević sudiće u Apelacionom sudu u Beogradu, a u odeljenje za organizovani kriminal početkom godine došla je Nataša Albijanić koja je preuzela Miloševićeve predmete. 

Predsednica veća ostaje sudija Snežana Jovanović koja je istakla da će zbog ove izmene suđenje po zakonu krenuti ispočetka. 

Sudija je pitala Cvijovića i Pavlova da se ponovo izjasne o optužnici – oni su istakli da nisu krivi i da neće iznositi odbranu. 

Tužilac i branioci saglasili su se da se dokazi ne pregledaju iznova već da predsednica veća saopšti šta je do sada izvedeno, a da se sudija Albijanić naknadno upozna sa predmetom. 

Najvažniji dokazi koje je neophodno da nova sudija pregleda jesu upravo snimci prisluškivanih razgovora. Tužilaštvo tvrdi da oni dokazuju da je Cvijović donosio odluke i davao zaduženja članovima grupe u vezi sa nabavkom, skladištenjem i prodajom droge.Tužilaštvo je utvrdilo da je grupa kupila i prodala najmanje 31 kilogram kokaina.

Na suđenju su do sada preslušani razgovori u kojima Cvijović sa sinom priča o fudbalu, izgradnji kuće, računima i dugovima, ali tužilaštvo tvrdi da se iza ovih svakodnevnih porodičnih razgovora, kriju poruke o trgovini drogom. Na snimcima se čuje i da je Cvijović naložio saradniku da uđe u stan njegovog zeta u Ulmu nakon što je on uhapšen i da „skloni ako ima nešto“.

Za Cvijovića će biti izazov da se odbrani od razgovora koje je srpska obaveštajna agencija BIA zabeležila tako što im je ozvučila automobil. Cvijović i njegov sin su putovali za Prag i tokom višečasovne vožnje, ne sluteći da su prisluškivani, otvoreno su govorili o kilogramima, hiljadama i kvalitetu „robe“.

Cvijović na sudu nije potvrdio da je u pitanju njegov glas. 

Cvijović je uhapšen u novembru 2017. zajedno sa zetom Slavkom Pavlovim. Kod njih nije nađena droga što je glavni argument njihovih branilaca. Cvijovićev sin je, međutim, uhapšen u Pragu istog dana i kod njega je pronađeno osam kilograma kokaina i 100.000 evra. Osuđen je u Češkoj na devet godina zatvora.

Cvijović uticajan je kriminalac starije generacije. Bio je blizak kriminalnoj „grupi Amerika“ čuvenoj po međunarodnom švercu kokaina, ali i po ubistvima. Bio je viđan i u društvu pokojnog kriminalca Dragoslava Kosmajca.

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde

Comments are closed.