Zbog nedolaska svedoka ponovo odloženo suđenje Lazareviću

Zbog nedolaska svedoka ponovo odloženo suđenje Lazareviću

Branko Lazarević

Suđenje Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta ministra policije Ivice Dačića optuženom da je odavao službene tajne grupi Darka Šarića, odloženo je danas treći put zaredom jer se u sudnici nije pojavio svedok tužilaštva Mile Jerković.

Piše: Bojana Pavlović  

Jerković je poslednji svedok koji treba da bude saslušan u ovom postupku, a sud od decembra pokušava da stupi u kontakt s njim.

On već godinama ima policijsko obezbeđenje, pa je Žandarmerija obavestila sud da Jerković trenutno nije u Srbiji, već na lečenju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Advokat Branka Lazarevića Veran Zečar istakao je da sud ne bi smeo da pozive Jerkoviću šalje posredstvom Žandarmerije dok se ne dostavi pisani dokaz da je on štićeno lice.

Tužilac Saša Ivanić rekao je da Žandarmerija „preduzima neke službene radnje“  u odnosu na svedoka, ali da to nije od značaja za postupak.

Sudija Danko Laušević ispričao je da je uspeo da se čuje sa Jerkovićevim advokatom koji je naveo da je Jerković imao „dva moždana ili srčana udara“ i da će o tome dostaviti neophodnu medicinsku dokumentaciju.

Mile Jerković (foto: facebook)

Lazarevićev advokat istakao je da Jerkovićev zastupnik nema ovlašćenja u ovom postupku i da je stoga svedok lično trebalo da o izostanku obavesti sud. On je zatražio da se Jerković novčano kazni i da snosi troškove odlaganja suđenja, a da se na suđenju pročita njegov iskaz koji je dao u tužilaštvu. Sud će o tome naknadno odlučiti.

Podsetimo, Lazareviću se sudi da je bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića odavao poverljive informacije iz istrage protiv ove grupe. Osim njega, optuženi su i Šarićevi saradnici Rodoljub Radulović i Radovan Štrbac, kao i Boris Gara, bivši zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije.

Jerković je značajan svedok tužilaštva jer je svedočio da mu je Šarićev advokat Radovan Štrbac, optužen u ovom postupku, pričao da poverljive informacije o istrazi protiv grupe dobija upravo od Lazarevića.

„Jednog dana Štrbac je uplašen došao i rekao mi: ’Pazi Mile, sve nas slušaju, i mene i tebe i Darka.’ Ja sam ga pitao od koga je dobio tu informaciju. Rekao je da mu je to preneo gospodin Lazarević. On je lično rekao da nas prate, ali da je sve to pod kontrolom, da on to drži i ako bude trebalo da nas hapse – mene, Šarića i Štrpca – da će on da obavesti Štrpca“, ispričao je Jerković na suđenju Šarićevoj grupi. Jerković je rekao i da je grupa nakon toga promenila način komunikacije.

Razgovori sa Radulovićem

Prema optužnici, Lazarević je Raduloviću otkrio da se telefonski razgovori članova kriminalne grupe prisluškuju i snimaju.

Tužilaštvo ovo dokazuje snimcima prisluškivanih razgovora i tvrdi da se u njima čuje da je Lazarević Šarićevim saradnicima saopštavao šta preduzima policija. Sa Radulovićem je razgovarao i tadašnji ministar policije Ivica Dačić, u vreme kada se protiv Radulovića vodila međunarodna istraga za šverc kokaina.

U optužnici tužilaštvo ne citira razgovore, a s obzirom da su snimci isključeni iz dokaza, javnost neće moći da sazna sadržinu ovih razgovora.

KRIK je u septembru 2015. objavio i video snimke na kojima su zabeleženi Radulovićevi susreti sa Dačićem i Lazarevićem, ali i sa Dačićevim savetnikom Ivicom Tončevim i Lazarevićevim zamenikom Vanjom Vukićem. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Dačićeva uloga ostala je nepoznata. Tužilaštvo ga nije ni saslušalo u vezi sa njegovim kontaktima sa Radulovićem.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem.

2 Comments

  1. Rastko Ilić kaže:

    Ma ovo je u toj meri neozbiljno da je postalo i komično. U suštini cela optužba se zasniva na rekla-kazala 2 kriminalca sa podebljim dosijeima. Pitanje za redakciju je zašto Jerkovića u tekstu definišete kao „značajnog svedoka tužilaštva“ a ne npr. kao „osuđenog za krivično delo koji nije upućen na izdržavanje kazne“? Sasvim dovoljno o kredibilitetu dotične individue a i Vuković je od iste sorte…

  2. Dule V. kaže:

    U istom delu sam ucestvovao i po istom resenju osudjen i casno odlezao. Ko je njemu omogucio da ne lezi i po cijem „usmenom“ nalogu on ima obezbedjenje a u kojem periodu(obezbedjen) ojadio 31preduzece kao i Metals banku za oko 45.000.000€. Sad se sepuri po Majamiju i od srpskog lekara kupuje opravdanja za nedolaske na svedocenja pa ni sudjenja po kojima ga krivicno gone…..?!