Zbog koronavirusa odloženo suđenje za ubistvo Ivanovića

Zbog koronavirusa odloženo suđenje za ubistvo Ivanovića

Oliver Ivanović (foto: mc.rs)

Suđenje optuženima za ubistvo političara Olivera Ivanovića pred sudom u Prištini odloženo je zbog pandemije koronavirusa, kaže za KRIK advokat Tom Gaši. Svih šestoro optuženih je ranije na suđenju negiralo optužbe.

Piše: Bojana Pavlović

„Sva suđenja odložena su na neodređeno vreme, ne samo ovo. Optuženi koji su pritvoru neće biti dovođeni u sud jer bi to značilo da posle moraju u karantin“, kaže Gaši koji u postupku brani Radeta Basaru.

Da je suđenje odloženo za KRIK je potvrdila i Jovana Filipović koja zastupa sekretaricu ubijenog Ivanovića Silvanu Arsović. Prema njenim rečima, Arsović, koja se dosad branila sa slobode, sud je naložio da mora redovno da se javlja policijskoj stanici zbog čega odbrana najavljuje žalbu.

U decembru prošle godine za umešanost u ubistvo Ivanovića optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Žarko Jovanović i Rade Basara. 

Prvo ročište u ovom slučaju održano je u prošlog meseca kada su svi optuženi negirali da su imali ikakve veze sa ubistvom. Kako tvrdi kosovsko tužilaštvo, oni su postali deo organizovane kriminalne grupe koja je imala strogu hijerarhiju i u kojoj je svaki član imao jasno određenu ulogu. Na čelu grupe, čiji je cilj bio uspostavljanje kontrole nad poslovima i politikom u Severnoj Mitrovici bili su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, piše u optužnici.

Optuženima se na teret stavlja da su pomogli nepoznatom počiniocu. 

Spasojević, pripadnik kosovske policije, optužen je da je ubicama obezbedio automobil bez registarskih tablica sa zatamnjenim staklima iz koga su pucali u Ivanovića, a potom im pomogao da se odvezu iz grada, piše u optužnici.

Još dvojica kosovskih policajaca, Jovanović i Marković, optuženi su da nisu obavili svoju dužnost kada su na mestu ubistva zatekli osobe koje su oštetile dokaze. Marković je policajcu koga tužilaštvo nije imenovalo u Srbiji dojavljivao podatke sa mesta događaja koji predstavljaju službenu tajnu, tvrdi tužilaštvo.

Rošić, koji je radio kao obezbeđenje kluba „Dama“ u Kosovskoj Mitrovici, optužen je da je pratio Ivanovića pre ubistva. U Ivanovićevom džepu pronađen je papir sa brojem registacije crnog džipa koji je tužilaštvo doveo do Rošića.

Sekretarica Ivanovića Silvana Arsović sarađivala je sa osumnjičenima, tvrdi tužilaštvo, tako što je znala da su kamere u kancelariji bile isključene, čime je omogućeno da osumnjičeni ne budu snimljeni, piše u optužnici.

Inspektor kosovske policije Rade Basara preko Željka Bojića, šefa operative policije za sever Kosova, blisko je sarađivao sa organizovanom kriminalnom grupom od koje je primao naređenja da sakrije i eliminiše dokaze o krivičnim delima i zločinima, tvrdi kosovsko tužilaštvo.

Veselinović i Radoičić, koji su označeni kao organizatori grupe koja stoji iza ubistva Ivanovića, nisu optuženi pošto, prema kosovskom zakonu, protiv njih ne može da se vodi postupak u odsustvu.

Srpska obaveštajna služba je 2011. vodila istragu protiv ove dvojice Srba sa severa Kosova i označila ih kao vođe kriminalne grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, kao i zelenašenjem i pranjem novca. Protiv njih se vodilo više postupaka za različita krivična dela – za većinu su oslobođeni.

Danas su moćni biznismeni sa jakim političkim vezama sa vladajućom Srpskom naprednom strankom i Srpskom listom, najbrojnijom strankom Srba na Kosovu. 

Ivanović je nekoliko meseci pre nego što je ubijen govorio o ovim vezama, a Radoičića je označio neformalnim centrom moći na severu Kosova. Njegova moć je i ozvaničena – postao je potpredsednik Srpske liste, ali tek posle Ivanovićevog ubistva.

KRIK je prošle godine objavio dve fotografije koje svedoče o značajnim političkim vezama dvojice muškaraca sumnjivih biografija – Veselinovića i Andreja Vučića, brata predsednika Aleksandra Vučića, kao i fotografiju Radoičića i kosovskog političara Bedžeta Pacolija. 

Više o tome pročitajte u tekstovima:

Fotografije dokazuju poznanstvo Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića

Društvo sa jahte: Kako se kuje kosovska politika

Comments are closed.