Završne reči za ubistvo Darmanovića u novembru

Završne reči za ubistvo Darmanovića u novembru

Ubijeni Gorgija Darmanović

Na današnjem suđenju za pomaganje u ubistvu Gorgije Gorga Darmanovića koje se dogodilo u maju 2018. izvršen je uvid u pisane dokaze – različite izveštaje, zapisnike, potvrde i obaveštenja. Završne reči zakazane su za početak novembra.

Piše: Bojana Pavlović

Suđenje je trajalo oko pola sata, a za to vreme sudija Ivana Ramić izvršila je uvid u preostale dokaze – izveštaje o uviđaju i pregledu lica mesta, zapisnike o pretresu stana, prepoznavanju lica, veštačenju, potvrde o oduzetim predmetima…

Sud je time završio sa pregledanjem dokaza, a sudija Ramić zakazala je završne reči za početak novembra.

U ovom postupku sudi se Sretenu Matejiću i Saši Đurđanoviću da su pomogli kruševačkom kriminalcu Dejanu Stankoviću Ždrokincu da ubije Darmanovića. Stanković je ubijen mesec dana nakon Darmanovića tako da nikad nije bio optužen. Policija i tužilaštvo nisu objavili šta je bio motiv za ubistvo.

Matejić je optužen da je za Stankovića kupio motor koji je korišćen prilikom ubistva. Pomenuti motor, prema navodima optužnice, vozio je Đurđanović koji je Stankovića odvezao na Novi Beograd, sačekao ga da likvidira žrtvu, a zatim mu pomogao da pobegne.

Darmanović je ubijen u maju 2018, a suđenje je počelo u septembru prošle godine. Obojica okrivljenih na sudu su tvrdili na nisu krivi. Matejić se branio rekavši da nije znao da u koje svrhe će Stanković koristiti motor, a Đurđanović da nije znao da Stankovića vozi da izvrši ubistvo.

Očevici – prolaznici i stanari obližnjih zgrada – ispričali su da su videli dvojicu muškaraca kako se udaljavaju na motoru velikom brzinom, a na suđenju su pregledani i snimci sigurnosnih kamera koji su potvrdili ova svedočenja.

Darmanović je bio crnogorski državljanin koji je veći deo života proveo u Južnoj Africi. Tamošnji izvori tvrde da je bio blizak bivšem predsedniku Džejkobu Zumi, da je radio za vladu i bio umešan u pravljenje mreže tajne službe u Južnoj Africi.

I Stanković je deo života proveo u Južnoj Africi čije je državljanstvo imao. U Srbiji je bio poznat u kriminalnim krugovima, sudilo mu se za ubistvo, međutim, oslobođen je pod neverovatnim okolnostima. Sud nije mogao da utvrdi da li je DNK koji nje pronađen na licu mesta pripadao njemu ili njegovom bratu blizancu – stoga ih je obojicu oslobodio.

Za Stankovićevo ubistvo optužena je grupa čuvenog kriminalca Zorana Jotića Jotke, takođe iz Kruševca. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.