Završne reči za pokušaj ubistva Beka krajem septembra

Završne reči za pokušaj ubistva Beka krajem septembra

Maja Adrovac sa advokatom (foto: KRIK)

Maja Adrovac foto KRIK

Na današnjem suđenju za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka pročitan je spisak dokumenata koja će se naći među dokazima, a branioci su ponovili zahtev da se obavi rekonstrukcija događaja koja bi, kako tvrde, pokazala da DNK optužene Maje Adrovac na čaure nije dospeo tako što je pre pucnjave držala metke u rukama. Završne reči zakazane su za kraj septembra.

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Marina Anđelković čitala je nazive dokumenata koji će biti uvršteni u dokaze, a među njima su se našli izveštaj o forenzičkom pregledu lica mesta, zapisnik i fotografije sa uviđaja, DNK veštačenja, mišljenje balističara, medicinska dokumentacija Milana Beka.

Advokati optuženih Maje Adrovac i Aleksandra Zdravkovića ponovili su zahtev da se izvrši rekonstrukcija događaja kako bi se utvrdilo da li je DNK optužene Maje Adrovac završio na čaurama jer je pre događaja držala metke u rukama.

„Predlažemo da Maja Adrovac uzme par metaka, da ih drži u rukama, da se ti meci potom stave u pištolj i da se iz njega ispale. Da vidimo da li će njen DNK, kako tvrdi veštak, da ostane na čaurama. Mi tvrdimo da neće“, rekao je advokat Maje Adrovac Momčilo Minić. Advokati su ovaj predlog podneli zbog veštačenja koje je ukazalo da je DNK optužene Adrovac na čaure dospeo jer je ona najverovatnije municiju držala u rukama pre pucnjave.

„To je predlog za izvođenje dokaza, a ne rekonstrukcija“, odgovorila je sudija.

„To je rekonstrukcija dokaza“, dodao je Minić.

Bez pitanja za Zdravkovića
Na početku suđenja optuženi Aleksandar Zdravković zatražio je reč i istakao da je sad spreman da odgovara na pitanja. On je tokom iznošenja odbrane u julu 2017. rekao da će se o pojedinostima o kojima je tada pitan, među kojima je i telefonska komunikacija sa Majom Adrovac dan pre pokušaja ubistva Beka, izjasniti kada bude čuo svedočenje veštaka. „Hteo sam to da kažem da ne ispadne da sam nekog ostavio uskraćenog za odgovor“, rekao je Zdravković, međutim, niko za njega nije imao dodatnih pitanja.

„Pa, to baš i ne postoji“, istakla je sudija i dodala da će o ovom predlogu naknadno odlučiti.

Sledeće suđenje, sudija je zakazala za kraj septembra kada je planirano da tužilac i branioci iznesu završnu reč.

Pokušaj ubistva Beka

Na Milana Beka pucano je u novembru 2014. ispred njegove kuće na Senjaku. Na čaurama sa lica mesta policija je pronašla DNK Maje Adrovac i ona je uhapšena osam meseci nakon događaja. Adrovac je tokom istrage bila označena kao osoba koja je pucala na Beka, da bi potom bila optužena za pomaganje – tako što je osobi koja je pucala obezbedila municiju.

Adrovac je Viši sud oslobodio optužbi, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio novo suđenje.

U međuvremenu, policija je uhapsila Aleksandra Zdravkovića, za koga se sumnja da je pucao, pa su postupci spojeni i sada im se sudi po objedinjenoj optužnici. Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Muž Maje Adrovac je Ivan Adrovac koji se trenutno nalazi u zatvoru u Švajcarskoj zbog pljački više juvelirnica u nekoliko evropskih država. Iako je predloženo da on svedoči u ovom postupku, sudija je nedavno odustala od njegovog ispitivanja uz obrazloženje da bi to odužilo suđenje. Ivan Adrovac se često spominjao tokom suđenja i zbog toga što je veštačena njegova telefonska komunikacija. Veštačenje je pokazalo da je Zdravković dan pre pokušaja ubistva Beka prestao da koristi svoj mobilni telefon i tada su aktivirane „specijale“ – telefoni korišćeni za tajnu komunikaciju. Sumnja se da je jednu od „specijala“ koristio upravo Ivan Adrovac.

Pročitajte sve vesti sa suđenja.

Comments are closed.