Završne reči na suđenju za ubistvo Nikole Bojovića zakazane za mart

Završne reči na suđenju za ubistvo Nikole Bojovića zakazane za mart

Sudnica Višeg suda u Beogradu (foto: KRIK)

Ponovljeno suđenje za ubistvo Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića privedeno je kraju nakon tri održana ročišta i za mart su zakazane završne reči.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Vladimir Duruz danas je čitao spisak dokaza i konstatovao da su oni predstavljeni u ovom postupku. Neke od predloga sudija je odbio, a među njima je predlog optuženog Miloša Vojnovića da se veštači psihičko stanje optuženog Miloša Delibašića kako bi se utvrdilo da li je on „preinteligentan“.

Delibašić se obratio sudu najavljujući da će predložiti kao dokaz veštačenje Vojnovićevog psihičkog stanja iz drugog sudskog predmeta.

„Evo dokumentacije iz drugog predmeta, tu je navedeno da je psihopatska ličnost. Ovde je navedeno da se on ne kaje zbog učinjenih dela, da ima tendeciju ka povređivanju drugih… Čisto da znate da su nas ovde ‘fermali’“, rekao je Delibašić.

Na pitanje sudije Duruza iz kog predmeta je to veštačenje, Delibašić nije hteo da odgovori, objašnjavajući da će dokaze dostaviti sudu kada prikupi kompletnu dokumentaciju. Sudija mu je objasnio da je sada trenutak za predlaganje dokaza jer slede završne reči, međutim, Delibašić nije imao nikakav predlog.

Kako nije bilo novih dokaznih predloga, sudija je zakazao završne reči za sredinu marta.

Podsetimo, suđenje optuženima za ubistvo Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića krenulo je ispočetka u januaru ove godine nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvu presudu. Presudom iz aprila prošle godine Miloš Vojnović, koji je ranije potpisao sporazum o svedočenju i postao okivljeni saradnik, osuđen je na deset i po godina zatvora, dok je Miloš Delibašić oslobođen.

Vojnović je svedočio da je on ubio Milioša Vidakovića u Budvi, ali i da je Delibašić naredio ubistvo. Sud je prihvatio njegovo svedočenje, osim u delu koji se tiče Delibašića uz obrazloženje da je Vojnović pristrasan, te da nije govorio istinu.

Tužilaštvo se žalilo na presudu navodeći da je sud mogao da prihvati Vojnovićev iskaz samo ukoliko je siguran da govori istinu. Pošto je sud utvrdio da njegovo svedočenje u jednom delu nije istinito, trebalo je da sporazum odbije.

Apelacioni sud je zbog ovoga ukinuo presudu i naložio ponovno suđenje.

Detalji optužnice

Optužnicom iz jula 2016. Slobodan Šaranović i Miloš Delibašić označeni su kao vođe organizovane kriminalne grupe kojoj se na teret stavlja ubistvo Nikole Bojovića, Miloša Vidakovića, kao i priprema još četiri ubistva.

U optužnici se navodi da je ubistvo Nikole Bojovića u Beogradu 2013. godine Šaranović naručio „iz koristoljublja i bezobzirne osvete“, želeći da se osveti za ubistvo brata Branislava ubijenog u oktobru 2009. Direktni izvršilac je, prema optužnici, Saša Cvetanović zvani Pitbul.

Vojnović, na čijem svedočenju je zasnovana optužnica, ispričao je tužilaštvu da je posle Bojovićevog ubistva „nastao haos“ jer je Šaranović ovu likvidaciju izveo bez znanja Delibašića.

Po njegovim rečima, strahujući od odmazde, članovi grupe isplanirali su da ubiju nekoliko najbližih saradnika Luke Bojovića zbog čega su otišli u Budvu. Tokom pripreme ovih likvidacija, ispričao je Vojnović, Delibašić mu je rekao da je došlo do promene plana i da treba da se ubije Vidaković.

Vojnović je ubio Vidakovića u Budvi početkom jula 2013. Kako je rekao Vojnović, Vidaković nije imao nikakve veze sa Bojovićevim klanom – što ga je učvrstilo u nameri da sve prizna.

Pročitajte detalje o tome kako je funkcionisala ova grupa 

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.