Završne reči na suđenju Šariću: Tužilaštvo smatra da je dokazalo krivicu

Završne reči na suđenju Šariću: Tužilaštvo smatra da je dokazalo krivicu

Darko Šarić u sudnici (foto: printskrin)

Tužilac za organizovani kriminal Saša Ivanić počeo je danas sa iznošenjem završnih reči na suđenju Darku Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina. Ivanić je detaljno govorio o brojnim dokazima koje je tužilaštvo ponudilo u ovom postupku i objašnjavao na koji način oni potvrđuju navode iz optužnica.

Piše: Milica Vojinović

„Tužilaštvo ostaje u potpunosti pri optužnicama“, kazao je na početku svog izlaganja tužilac Saša Ivanić i dodao da je izvođenjem brojnih dokaza u ovom postupku tužilaštvo dokazalo optužbe.

On je dalje naveo da je kriminalna grupa čiji su organizatori bili Darko Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović i, sada pokojni, Dragan Dudić organizovana 2006. godine.

U grupi je postojala jasna hijerarhija i znala se podela zadataka među članovima grupe, podsetio je tužilac.

Jedni su imali ulogu u nabavljanju droge, drugi su je preuzimali, proveravali kvalitet i pakovali, a treći su kokain transportovali do prekookenskih brodova, objasnio je Ivanić. Dodao je i da je četvrti deo grupe prevozio drogu u Evropu, najčešće u Italiju, gde su je članovi grupe skladištili u stanove iznajmljene za njeno skrivanje. Organizatori su osmišljavali ove planove, ali nisu imali direktan kontakt sa kokainom, kazao je tužilac.

Ivanić je veliki deo završne reči posvetio odbrani Željka Vujanovića u kojoj je on priznao krivično delo i, kako je danas kazao tužilac, govorio o prenošenju poruka čanovima grupe i drugim detaljima. Ovakvu odbranu Vujanović je dao na početku prvog suđenja, da bi je u ponovljenom postupku potpuno izmenio i negirao da je bio član bilo kakve kriminalne grupe.

„Njegovu izmenjenu odbranu ne treba prihvatiti“, zaključio je danas tužilac objasnivši da je ono što je Vujanović prvi put govorio potvrđeno drugim dokazima, kao i iskazima svedoka saradnika.

Tužilac je detaljno povezivao ono što su svedoci saradnici govorili sa drugim dokazima, poput pseudonima koje su koristili u međusobnoj komunikaciji. Tako je svedok saradnik Nebojša Joksović otkrio tužilaštvu da su optuženog Milana Milovca zvali Čupavi, a svedok saradnik Radan Adamović kazao je da je optuženi Mihajlo Đoković imao nadimak Mikica, podsetio je tužilac.

Uz pomoć njihovih svedočenja tužilaštvo je uspelo da protumači šifrovane poruke članova grupe.

Svedok saradnik Vuković tužilaštvu je objasnio, između ostalog, da su reč „ploče“ koristili kao šifru za kilograme, a da su količinu šifrovali tako da je svako slovo odgovaralo jednoj cifri od nula do devet, kazao je tužilac Ivanić.

Tako, na poruku u kojoj je upitan „da li ima ploče“, optuženi Vujanović odgovorio je da ima „stsm ploča“. Dešifrovana, Vujanovićeva poruka značila je da sagovornika obaveštava da ima 2.420 kilograma kokaina, objasnio je Ivanić danas.

Vuković je tužilaštvu pomogao i da razume sadržaj papira pronađenih pri pretresu Vujanovićevog doma.

Odbijeni predlozi advokata

Advokati su na današnjem suđenju ponovili neke od ranijih zahteva, između ostalog, da se izbace neki od dokaza koji su, prema njihovom mišljenju, nazakonito pribavljeni. Takođe, tražili su da se ispita još jedan svedok, kao i da se pročita iskaz svedoka saradnika Vukovića iz drugog postupka, jer, kako je jedan od advokata naveo, Vuković „laže i u jednom i u drugom postupku“. Sudsko veće je, nakon kraće pauze, odbilo sve predloge iznete na današnjem ročištu, rekavši da se o nekima do sada više puta izjašnjavalo.

Ove papire tužilac je danas nazvao „pravim knjigovodstvom ove organizovane kriminalne grupe“, a u njima se između ostalog vidi popis troškova koje je grupa imala, a koje je vodio Vuković. On je upisivao, između ostalog, troškove za kupovinu balona u kojima je transportovan kokain, kao i evidenciju novca koji je potrošen za kupovinu droge od drugih kriminalnih grupa u Južnoj Americi.

Tužilac je danas više puta ponovio da su svedočenja svedoka saradnika verodostojna i iskrena što, kako je naveo, pokazuju i drugi dokazi koji su skladu sa onim što su ovi svedoci govorili, odgovarajući na navode advokata da sud ne bi trebalo da veruje iskazima ovih svedoka. Ivanić je negirao i tvrdnje advokata da su određeni dokazi nelegalno nabavljeni.

Sutra će Tužilac sutra nastaviti sa iznošenjem završnih reči nakon čega će, na narednih nekoliko suđenja, završne reči iznositi advokati.

Posle toga očekuje se donošenje presude.

To će biti drugi put da sud donosi prvostepenu presudu u slučaju koji se vodi protiv Šarića i njegove grupe zbog šverca više tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Šarić je 2015. godine osuđen na 20 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu oborio ovu presudu i tada je suđenje krenulo ispočetka.

Grupi se sudi već osam godina, a postupak je počinjao ispočetka i nekoliko puta kada su se menjali članovi sudskog veća.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina

Comments are closed.