Završne reči na suđenju Šariću: Događaj u Argentini izmišljen iz političkih razloga

Završne reči na suđenju Šariću: Događaj u Argentini izmišljen iz političkih razloga

„Mislim da je događaj u Argentini potpuno izmišljen zbog političkih razloga. U optužnici nema činjenica i dokaza samo izjave svedoka saradnika“, rekao je juče advokat Rodoljuba Radulovića, jednog od optuženih da je član narko-kartela Darka Šarića koji je švercovao kokain. Radulović je optužen da je svojim prekookeanskim brodovima iz Argentine organizovao prevoz kokaina za Španiju.

Piše: Jelena Radivojević

Advokat Rodoljuba Radulovića Velislav Milutinović u jučerašnjem gotovo dvosatnom izlaganju završnih reči rekao je da se njegov klijent samo spominje u optužnici, ali da se ne navodi šta je tačno uradio. Radulović je, prema navodima optužnice, organizovao šverc 1,8 tona kokaina iz Argentine tako što je droga bila skrivena u robi koju su njegovi prekookeanski brodovi regularno prevozili u Evropu.

Njemu se sudi u odsustvu, a advokat je rekao da je netačno da je Radulović u bekstvu.

„Radulović nije u bekstvu, bio je dostupan pravosudnim organima i pre i posle početka krivičnog postupka, javljao se preko mene da dođe u bilo kom svojstvu i ispriča šta ima. Nažalost, nije mu dato da se ovde pojavi pod svojim uslovima, odnosno da mu ne bude narušeno ljudsko dostojanstvo“, rekao je Milutinović.

Milutinović je rekao i da se u vreme kada je Radulović optužen u Srbiji vodila borba za političku prevlast, kao i da su se dešavale bitne promene u pravosuđu.

„Pokretanje ovog postupka je rezultat želje tužilaštva da se zadovolje politički zahtevi i da se pokaže da tužilaštvo može na međunarodnom nivou da se bori protiv narkomanije“, rekao je advokat.

On je imao i zamerke na to što tužilac, po njegovom mišljenju, krivična dela nije doveo u vezu jedna sa drugim, odnosno ne vidi se kada je grupa navodno nastala, kao ni njena struktura.

„Mislim da je događaj u Argentini potpuno izmišljen zbog političkih razloga. U optužnici nema činjenica i dokaza samo izjave svedoka saradnika“, rekao je Milutinović.

On je osporavao iskaze svedoka saradnika tvrdeći da su svedoci zloupotrebljeni, kao i da je manipulisano njihovim izjavama.

„Tužilaštvo ima gotovo religijski odnos prema ovim ljudima, oni postaju apostoli istine, umesto Jehovini svedoci postaju tužilački svedoci“, rekao je Milutinović.

Milutinović je ispričao i da je ova optužnica veoma opasna za Srbiju zato što se javnost pogrešno informiše i što se stavlja znak jednakosti između narko-mafije i organizovane kriminalne grupe. On je objasnio da je za postojanje narko-mafije neophodno da postoji veza sa državom u bilo kom obliku i da se zato vodi postupak protiv Branka Lazarevića zbog curenja informacija iz kabineta Ivice Dačića. Lazareviću, bivšem šefu kabineta tadašnjeg ministra policije Dačića, sudi se u Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da je Šarićevom narko-kartelu odavao službene tajne iz istrage koju je policija vodila protiv njih.

Ovo je urađeno da bi se izvršio pritisak na tadašnjeg i sadašnjeg ministra, Ivicu Dačića, rekao je Milutinović.

Advokat je tokom završnih reči govorio i o poslovima koje je Radulović imao sa jednim od šefova grupe pokojnim Draganom Dudićem – Fricom i tome kako su svi oni bili prijavljeni nadležnim državnim organima.

Završne reči su iznosili i advokati Mihajla Đokovića, Boška Nedića i Živka Sibinskog i svi su tražili oslobađajuće presude za svoje klijente.

Suđenje se nastavlja danas i sutra, a advokati će nastaviti sa iznošenjem završnih reči.

Optuženima se u ovom slučaju sudi već osam godina. Presudom iz 2015. godine Šarić je prvostepeno osuđen na 20 godina zatvora, ali je presudu ukinuo Apelacioni sud i vratio suđenje na početak.

Postupak je kretao ispočetka nekoliko puta i zbog promena člana sudskog veća, a u toku prethodne godine suđenje je često bilo odlagano, najviše zbog bolesti advokata.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.