Završne reči advokata: Ni milimetar dokaza protiv Šarića

Završne reči advokata: Ni milimetar dokaza protiv Šarića

Na današnjem suđenju Darku Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina advokati su nastavili sa iznošenjem završnih reči. Šarićev advokat Dejan Lazarević rekao je da se ne boji da će sud poverovati tužilaštvu i da ne postoji ni milimetar dokaza protiv njegovog branjenika.

Piše: Milica Vojinović

Optužnice protiv Šarića advokat Lazarević nazvao je „nakaradnim“ i kazao da je Šarić svojom energijom i iskrenošću dao snage i advokatima da nastave da se bore za istinu.

On je tražio oslobađajuću presudu, kao i da se Šarić pusti iz pritvora, jer, kako je rekao, ne vidi nijedan razlog da on ne bude na slobodi.

„Kod mene ne postoji ni trunka bojazni da će ovo sudsko veće poverovati tužilaštvu“, kazao je Šarićev advokat dodajući da tužilaštvo zlonamerno tumači prisluškivane razgovore, a svedoku saradniku „poklanja višemilionsku imovinu za lažni iskaz“.

Šarićevi advokati već nekoliko godina pokušavaju da diskredituju svedoka saradnika Nebojšu Joksovića ponavljajući da je imovina koju mu je država privremeno oduzela, pa  vraćena, zapravo plaćena Šarićevim novcem. Ovo je, prema tvrdnjama odbrane, jedini razlog zašto je on svedočio protiv Šarića.

Podsetimo, Joksović, koji je kao deo Šarićeve grupe učestvovao u švercu kokaina u Italiji, jedini je tužilaštvu ispričao da je informacije o švercu kokaina dobijao direktno od Šarića.

„Ja sam siguran da niko u ovoj sudnici nije poverovao iskazu Nebojše Joksovića“, rekao je danas advokat Lazarević.

I drugi advokati danas su kritikovali iskaze svedoka saradnika zatraživši od suda da svoju odluku ne zasniva na njima. Neki od njih su, međutim, citirali one delove iskaza ovih svedoka koji, kako tvrde, idu u korist optuženima koje zastupaju.

Advokati ostalih optuženih, koji su govorili na današnjem suđenju, naširoko su govorili o nezakonito prikupljenim dokazima – prisluškivanim razgovorima i nedostatku dokaza o tome da su njihovi branjenici zaista organizovali šverc kokaina ili u njemu učestvovali.

Svi su za svoje branjenike tražili oslobađajuće presude.

Advokati trojice svedoka saradnika – Nebojše Joksovića, Radana Adamovića i Draška Vukovića – bili su kraći u svom izlaganju. Joksovićev advokat saglasio se sa onim što je tužilac rekao u svojoj završnoj reči kada je za Joksovića predložio kaznu od najviše pet meseci zatvora.

Adamovićeva advokatica zatražila je od suda da se on oslobodi zbog zastarelosti krivičnog dela ili da se mu se izrekne kazna kao i prošli put, rekavši da je opravdao svoj status svedoka saradnika.

Jedino je advokatica Draška Vukovića kazala da ostaje pri završnoj reči koju je iznela na kraju prethodnog postupka.

Iznošenje završnih reči nastaviće se sutra kada bi trebalo da govori još nekoliko advokata odbrane, a nakon njih i optuženi. Nakon ovoga očekuje se presuda – druga u ovom postupku.

Podsetimo, suđenje za šverc kokaina Šariću i njegovoj grupi traje već osam godina. Prethodna presuda, kojom je Šarić osuđen na 20 godina zatvora doneta je pre nešto više od tri godine, ali ju je Apelacioni sud oborio i suđenje vratio na početak.

Postupak je kretao ispočetka i nekoliko puta kada su se menjali članovi sudskog veća, a optuženima se sudi već osam godina.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina

Comments are closed.