Završeno suđenje za napad na Stefanovića, napadačima smanjene kazne

Završeno suđenje za napad na Stefanovića, napadačima smanjene kazne

Miloš Šaponjić (levo) i Marko Živković sa advokatom (desno) (foto: KRIK)

Trojici muškaraca koji su u novembru 2018. u centru Kruševca napali i pretukli opozicionog političara Borka Stefanovića Apelacioni sud u Kragujevcu smanjio je kazne na koje su prvobitno osuđeni. Stefanovićev advokat Vladimir Todorić kaže za KRIK da je ova odluka suda sramotna i ističe da nije bilo olakšavajućih okolnosti na osnovu kojih bi kazna mogla da se smanji.

Piše: Milica Vojinović

Apelacioni sud u Kragujevcu pravosnažno je osudio Marka Živkovića i Danijela Gmijovića na po dve godine i dva meseca zatvora, dok je Milošu Šaponjiću izrekao kaznu od dve i po godine zatvora. Kazne na koje su osuđeni gotovo su minimalne – za nasilničko ponašanje za koje im se sudilo najniža zakonska kazna je dve, a najveća deset godina zatvora.

Vladimir Todorić, advokat Borka Stefanovića, za KRIK kaže da je ovakva odluka suda sramotna i da bi jedini razlog za smanjenje kazni mogle da budu olakšavajuće okolnosti kojih u ovom slučaju – nema.

„Radi se o višestruko osuđivanim licima koja nisu priznala svoje delo, ne postoji nikakva moguća olakšavajuća okolnost“, kaže Todorić.

Presuda je, kako navodi, pokazatelj u kakvoj zemlji i u kakvom vremenu živimo.

„Ovo nije urađeno bez znanja vlasti. To je nagrada njima (napadačima) što su ćutali i nisu otkrili ko je nalogodavac“, ističe.

O presudi se oglasila i opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP) u kojoj je Borko Stefanović zamenik predsednika, koja je navela da je ovakva presuda „doneta po nalogu Aleksandra Vučića.“

„Sve to je napravio kako bi sakrio da je napad na potpredsednika SSP Borka Stefanovića bila politička poruka kako će proći svi koji se suprotstave ovom kriminalizovanom režimu“, piše u saopštenju ove stranke.

Presuda Apelacionog suda u Kragujevcu je konačna i njome je ovaj postupak okončan.

Borko Stefanović je, podsetimo, napadnut krajem novembra 2018. u Kruševcu neposredno pre početka skupa tadašnjeg opozicionog Saveza za Srbiju. Trojica muškaraca nasrnula su na njega naoružani palicama i motkama, a osim Stefanovića, povredili su i njegovog saradnika Bobana Jovanovića, kao i policajca Dejana Palibrka koji se tu navodno slučajno zatekao.

Napadači su ubrzo identifikovani i uhapšeni, a sve vreme su tvrdili da nisu krivi. Sva trojica iza sebe imaju krivičnu prošlost, a Gmijović je bio i saradnik poznatog kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše, koji je ubijen.

Stefanović je nedugo nakon događaja izneo tvrdnje da je napad na njega organizovan, a u vezu sa optuženima dovodio je kontroverzog kruševačkog biznismena Gorana Makragića. Naveo je da se Makragić sa trojicom osumnjičenih sreo istog dana kada se dogodio napad.

Makragić nije bio optužen u ovom slučaju, ali ga je tužilac saslušao. On je tada negirao da je učestvovao u napadu rekavši da osumnjičene poznaje samo „iz viđenja“. Makragić je ranije osuđivan za različita krivična dela, a u javnosti je poznat i po tome što je sarađivao i sa ozloglašenim biznismenima sa Kosova Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem. Zajedno sa njima sudilo mu se zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, ali su svi oslobođeni optužbi. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte više o slučaju napada na Borka Stefanovića

Comments are closed.