Zatvara se kontroverzna agencija „Mossack Fonseca“

Zatvara se kontroverzna agencija „Mossack Fonseca“

Kontroverzna agencija za osnivanje ofšor firmi „Mossack Fonseca“ čija su procurila dokumenta bila osnov novinarskog istraživačkog projekta „Panamska dokumenta“ zatvoriće se krajem meseca, piše Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ).

Piše: Milica Vojinović

Agencija je za svoj krah optužila Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara zbog, kako je navela u pismu svojim klijentima, objavljivanja ukradenih informacija. Kako tvrde, bili su „žrtva sajber napada svetskih razmera“.

„Srozavanje ugleda, medijska kampanja, finansijska blokada i neregularan rad nekih panamskih institucija doveli su do nepopravljive štete“, navodi „Mossack Fonseca“.

Iz ove firme kažu da će nastaviti da zahtevaju pravdu, kao i da će sarađivati sa nadležnim organima kako bi „pokazali da nikakav zločin nije počinjen“.

„Panamska dokumenta“

Anonimni izvor dostavio je nemačkom listu „Zidojče cajtung“ 11 i po miliona dokumenata iz firme „Mossack Fonseca“. Ovaj list sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i više od 100 novinarskih organizacija širom sveta podelio dokumenta na osnovu kojih je 2016. godine nastao poznati svetski novinarski projekat „Panamska dokumenta“.

Milioni dokumenata otkrili su da kompanije na egzotičnim destinacijama poseduje 12 aktuelnih i bivših svetskih lidera, kao i 128 političara i vršilaca javnih funkcija širom sveta. Među klijentima „Mossack Fonseca“ bili su narko-karteli, mafijaški klanovi, poznati fudbaleri, ali i režimi u Severnoj Koreji i Siriji.

Po objavljivanju otkrića iz „Panamskih dokumenata“ u mnogim državama pokrenute su istrage, a pojedini političari su zbog ovih otkrića podneli ostavke. To su, između ostalih, učinili premijer Islanda i španski ministar industrije, energetike i turizma.

KRIK je takođe učestvovao je u projektu. Analizirajući dokumenta koja se odnose na Srbiju, novinari KRIK-a otkrili su nekoliko poznatih imena koja su koristila usluge ove agencije.

Među njima su biznismen Vladimir Delić koji je porodični prijatelj i poslovni partner gradonačelnika Beograda Siniše Malog, kontroverzni srpski biznismen Igor Sabo koji je više od decenije umešan u finansijski kriminal, biznismeni Zoran Drakulić i Vuk Hamović, kao Slobodan Anđić, kum bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

KRIK je otkrio da su usluge agencije „Mossack Fonseca“ koristili i Srđan Šaper, jedan od važnijih „igrača“ u oglašavanju u Srbiji i Miodrag Kostić, jedan od vodećih srpskih biznismena koji se bavi poljoprivredom i bankarstvom. Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti.

Tekstovi iz projekta „Panamska dokumenta“ nagrađeni su Pulicerovom nagradom.

Pročitajte sve priče iz projekta „Panamska dokumenta“.

1 Comment

  1. pirke kaže:

    Ako pažljivo oslušnete, čućete zvuk najmanje violine na svetu kako svira…