Zastupnik porodice Ćuruvija: Očekivali smo maksimalne kazne

Zastupnik porodice Ćuruvija: Očekivali smo maksimalne kazne

Slobodan Ružić (foto: KRIK)

Slobodan Ružić, zastupnik oštećene porodice pokojnog Slavka Ćuruvije, rekao je da je porodica očekivala da četiri bivša pripadnika Državne bezbednosti budu osuđena za ubistvo, kao i da su očekivali maksimalne kazne. On je rekao da je sud izmenio ulogu jednog od optuženih jer najverovatnije nije bilo dovoljno dokaza da je on taj koji je pucao na Ćuruviju.

Piše: Jelena Radivojević

„Po mom mišljenju, to je po zakonu moguće, promenjena je uloga Miroslava Kuraka. On je označen kao jedan od saizvršilaca, ali više ne kao lice koje je pucalo u Slavka Ćuruviju. Videćemo obrazloženje suda, najverovatnije su morali da uvedu NN lice jer su smatrali da nije bilo dokaza da je Kurak pucao u Ćuruviju“, rekao je Ružič posle presude.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je zadovoljan presudom, advokat Slobodan Ružić je rekao da ne bi koristio termin zadovoljan već da je porodica Ćuruvija očekivala ovakvu odluku.

„Što se tiče odluke o kazni, smatram da je porodica očekivala da će kazna biti maksimalna, ali ovo je prvostepena odluka, najpre ćemo sačekati detaljno obrazloženje suda da bismo mogli da komentarišemo detaljnije, sad smo dobili jedno kratko obrazloženje“, objasnio je zastupik porodice Ćuruvija.

U Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu danas su osuđena četiri bivša pripadnika DB-a zbog ubistva Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine u haustoru zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Nalogodavci, ubica, kao i politička pozadina, međutim, ostali su nerasvetljeni i posle 20 godina.

Bivši načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković osuđen je zbog podstrekivanja na ubistvo na 30 godina, dok su kao saizvršioci osuđeni Milan Radonjić na 30, Miroslav Kurak na 20 i Ratko Romić na 20 godina zatvora.

Prema optužnici, Marković je ubistvo isplanirao, a Radonjić ga organizovao sa Kurakom i Romićem. Kurak je sa 14 hitaca pucao u Ćuruviju, dok je Romić drškom pištolja udario njegovu prijateljicu Branku Prpu u potiljak, omogućivši Kuraku da neometano izvrši ubistvo.

Iako je Kurak bio označen kao ubica, u presudi se navodi da je na Ćuruviju pucala nepoznata osoba. Ulogu Romića i Kuraka u likvidaciji sud nije detaljno objasnio.

Krajem 2014. godine, podignuta je optužnica protiv četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti, nakon što je formirana Komisija za istragu ubistva novinara. Suđenje je počelo u junu sledeće godine. 

Detaljnije o presudi za ubistvo Ćuruvije pročitajte ovde.

Comments are closed.