Zaštitnik: Teški propusti gradskih službi nakon rušenja u Savamali

Zaštitnik: Teški propusti gradskih službi nakon rušenja u Savamali

Saša Janković

Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je da su organi i službe Grada Beograda načinili teške propuste u radu prilikom raščišćavanja šuta nastalog nakon rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici.

Piše: Dragana Pećo

Gradska uprava nije podjednako tretirala sve osobe čiji su objekti porušeni, te je samo pojedinim korisnicima parcele naložila da raščiste šut, dok drugim vlasnicima objekata nije dala to naređenje niti rok da sami raščiste teren, neki su od propusta koje je utvrdio Zaštitnik.

„Utvrđeni propusti u radu organa i službi grada Beograda su toliko teški i očigledni da odaju utisak namerne greške, a ne slučajnog propusta“, zaključuje Zaštitnik građana u izveštaju nakon postupka kontrole rada gradskih službi.

On napominje da je Gradska uprava u obavezi da postupa isključivo po zakonu, kao i da bude okrenuta potrebama građana kako bi im omogućila zaštitu i ostvarivanje njihovih prava.

Zbog utvrđenih propusta, Zaštitnik je doneo nekoliko preporuka.

Među njima je preporuka da Gradska uprava utvrdi koji službenici su odgovorni za ove propuste i kazni ih, kao i da precizno utvrde nadležnosti, ovlašćenja i odgovornosti svih zaposlenih u gradskim službama i organima.

Gradska uprava ima rok od 60 dana da postupi po preporukama ove insitucije.

Janković je juče izjavio da su u slučaj Savamala umešane različite strukture zbog čega nije dovoljno da jedna osoba podnese ostavku ili bude smenjena.

Ranije je Zaštitnik utvrdio i propuste u radu policije koja je, u noći rušenja, odbila da izađe na teren i tako građanima uskratila zaštitu.

Čišćenje parcela u Savamali

Čišćenje parcela u Savamali

Bespravno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici dogodilo se u noći 25. aprila.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da iza ovog slučaja stoje najviši organi gradske vlasti, što oni nisu želeli da komentarišu.

U medijima je najavljivana i ostavka Siniše Malog, što on nije ni potvrdio ni demantovao rečima da je „rano za izjave“.

Iako je prošlo više od mesec i po dana od rušenja objekata, tužilaštvo do danas nije pokrenulo istragu.

Snimke rušenja u Savamali do kojih je došao KRIK pogledajte na ovom linku.

Pročitajte sve vesti o rušenju objekata u Savamali.

Comments are closed.