Zaštitnik kontroliše policiju zbog suspendovanja policajca

Zaštitnik kontroliše policiju zbog suspendovanja policajca

Miloš Janković (foto:mc.rs)

Zaštitnik građana Miloš Janković pokrenuo je postupak kontrole rada policije povodom suspendovanja policajca Dalibora Karanovića iz Bačke Palanke pošto je priveo sina Zvezdana Jovanovića.

Piše: Bojana Pavlović

„Zaštitnik građana će moći da sagleda kako je Sektor unutrašnje kontrole vodio postupak jer u ovom slučaju bio vrlo efikasan i odmah suspendovao policajca, a u pojedinim slučajevima nije reagovao uopšte“, kaže Janković.

Ukoliko institucije budu sarađivale, navodi on, trebalo bi da Zaštitnik ovaj postupak brzo okonča i utvrdi da li je bilo nepravilnosti u postupanju Sektora unutrašnje kontrole.

Zaštitniku građana pritužbu je podneo i Nemanja Jovanović koji se požalio da mu je policajac repetirao pištolj u glavu, ali Janković kaže da to „Zaštitnik neće moći da utvrdi“.

Slučaj policajca Dalibora Karanovića izazvao je burnu reakciju nakon što su se u javnosti pojavile informacije da je njegova suspenzija usledila pošto je Zvezdan Jovanović, pravosnažno osuđen zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, poslao pismo ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću.

Stefanović je negirao ove navode ističući da je provera rada policajca pokrenuta ranije, a Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je policajac suspendovan jer je mimo procedure priveo Nemanju Jovanovića i na njega potegao pištolj.

Devedeset kolega, kao i policijski sindikati podržali su Karanovića.

Privođenje i pritužba

Policajac Karanović ispričao je da je u novembru prošle godine policiji stigla dojava da se isped kafića prodaje droga. Na licu mesta zatekli su mladiće od kojih su tražili lična dokumenta. Jedan od njih odbio je da se legitimiše, zbog čega ga je Karanović priveo u policijsku stanicu. Po njegovim rečima, mladića je pustio nakon što je utvrdio njegov identitet. Ispostavilo se da se radi o Nemanji Jovanoviću, sinu Zvezdana Jovanovića.

Protiv mlađeg Jovanovića postoji nekoliko krivičnih prijava i najmanje jedna presuda zbog posedovanja droge.

Dve nedelje posle događaja, majka mladića podnela je pritužbu na postupanje policije tvrdeći da je Karanović prišao njenom sinu s leđa i repetirao pištolj, a potom ga odveo u stanicu gde ga je pretresao i tražio da skine odeću. U pritužbi ona navodi da mu se policajac unosio u lice i pitao ga: „Žalio si se na mene unutrašnjoj kontroli i načelniku u Novom Sadu?“

„Razumem da se u ovakvim situacijama veruje službenom licu, ali ovoga puta tvrdim da se službeno lice malo zaigralo, što kažu očevici, a znam i sama“, navodi ona.

U sledećem dopisu koji je uputila nekoliko dana kasnije, ona kaže da „zbog gluposti koje je njen sin pravio“, povremeno sa njim pošalje čoveka starosti 40-ak godina da ga „špijunira“ i da je on te večeri video čitav događaj.

Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova sredinom decembra prošle godine naredio je Policijskoj upravi u Novom Sadu da obavi proveru što je ona i učinila i utvrdila da su optužbe na račun Karanovića neosnovane.

Novosadska policija izveštaj je prosledila unutrašnjoj kontroli krajem januara ove godine.

Pismo Zvezdana Jovanovića

Dve nedelje nakon toga, Zvezdan Jovanović poslao je iz zatvora pismо ministru policije Nebojši Stefanoviću poručujući mu da zauzda „pojedine besne pse iz MUP-a“, kao i da će ga lično smatrati odgovornim za bilo koju neprijatnost ili nesreću koju pretrpe članovi njegove porodice.

Unutrašnja kontrola je nakon toga zatražila novu proveru navodeći da slučaj nije do kraja ispitan i da je u izveštaju koji su dobili bilo mnogo nelogičnosti.

Ispitani su svi učesnici – policajci koji su te večeri bili na terenu, kao i grupa mladića koja je bila sa Jovanovićem.

Prema rečima Balše Božovića, poslanika Demokratske stranke koji je kao član skupštinskog Odbora za bezbednost imao uvid u iskaze, policajci su negirali da je Karanović potezao pištolj, dok su svedoci ispričali da je policajac Jovanoviću prišao s leđa i repetirao.

Božović tvrdi da su iskazi koje su mladići dali Sektoru unutrašnje kontrole podmetnuti jer su veoma slični, a jezik kojim su napisani „stručan“ i ne priliči mladim osobama.

Ovaj izveštaj prosleđen je Osnovnom javnom tužilaštvu u Bačkoj Palanci, a nedugo zatim Karanović je suspendovan.

Božović kaže da je tužilac krajem februara odbacio slučaj, ali da je nakon mesec dana ponovo pozvao sve učesnike da daju izjavu. Prema njegovim rečima, Jovanović i njegovi prijatelji ovaj put su promenili iskaz i rekli da policajac nije potezao pištolj.

Tužilac Mladen Knežević iz Bačke Palanke kome je poveren slučaj tražio je potom svoje izuzeće, odnosno da više ne radi na ovom predmetu. Odluka o tome još nije doneta.

Comments are closed.