Zaštitnik: Katastar nezakonito obrisao objekte u Savamali

Zaštitnik: Katastar nezakonito obrisao objekte u Savamali

Dva objekta koja su ostala neporušena u noći nasilnog rušenja u Savamali nezakonito su izbrisana iz katastra nepokretnosti, utvrdio je Zaštitnik građana. Ove objekte srušili su bageri firme „Milenijum tim“, ali tek četiri meseca nakon što su obrisani iz katastra.

Piše: Milica Vojinović

Mesec dana nakon bespravnog rušenja više objekata u beogradskom naselju Savamala Služba za katastar nepokretnosti izvršila je uviđaj i donela rešenje o brisanju objekata iz evidencije. Među objektima izbrisanim iz katastra bila su dva koja, međutim, nisu bila srušena.

Suprotno faktičkom stanju na terenu, službeno lice iz katastra je u zapisniku konstatovalo da je jedan od objekata porušen, drugi ruiniran, iako je dva meseca kasnije veštačenjem sprovedenim u sudskom postupku, utvrđeno da oba objekta i dalje postoje i da je moguća njihova sanacija“, piše u izveštaju Zaštitnika građana.

Zaštitnik navodi i da ovakvo postupanje organa ukazuje ne samo na grubu povredu zakona, već i na moguću zloupotrebu ovlašćenja, jer postoje i video snimci na kome se vide sporni objekti.

U izveštaju piše da brzina kojom je postupao katastar ukazuje na sumnju da je jedini cilj bio da se objekti što pre izbrišu iz evidencije, kao i da postoji očigledna namera svih državnih organa uključenih u ovaj slučaj da što pre otpočne realizacija projekta „Beograd na vodi.“

Zaštitnik je preporučio Službi za katastar nepokretnosti Savski venac da bez odlaganja utvrdi ko je odgovoran za brisanje objekata iz katastra.

Dva objekta koja su iz katastra izbrisana u maju, srušena su u avgustu prošle godine. Njih su porušili bageri firme „Milenijum tim“, jednog od izvođača radova na projektu „Beograd na vodi“. Privredni sud u Beogradu doneo je u decembru prošle godine presudu protiv ove firme jer je rušenjem povredila državinu „Transport perona“.

Na mestu porušenih objekata nalazi se nezavršeni parking.

U slučaju otkrivanja odgovornih za rušenje objekata u aprilu kada su bageri bez oznaka porušili vlasništvo firmi „Iskra“ i „Trasport peroni“, tužilaštvo još nije pokrenulo istragu.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *