Zaštitnik građana o postupanju policije: Prekomerna sila samo u pojedinačnim slučajevima

Zaštitnik građana o postupanju policije: Prekomerna sila samo u pojedinačnim slučajevima

Protest u Beogradu (foto: Zaštinik građana)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić utvrdio je da tokom sinoćnog skupa u centru Beograda policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima, osim u pojedinačnim slučajevima zbog kojih je pokrenuo postupke kontrole rada Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, navodi se u saopštenju ove institucije.

Piše: Bojana Pavlović

U saopštenju piše da su tri tima Zaštitnika građana sinoć nadzirala više lokacija u Beogradu i utvrdila da nije bilo sistemske represije policijskih službenika, ali da je u pojedinačnim slučajevima bilo prekomerne sile.

„Policijski službenici nisu prekoračili ovlašćenja i reagovali su tek nakon što su ih određene grupe građana zasule kamenim kockama, staklenim flašama i suzavcem“, navodi se u objavi ove institucije.

Članovi timova kancelarije, piše dalje, uverili su se da je policija prekoračila ovlašćenja u nekoliko slučajeva koje će Zaštitnik ispitati, ali i da su demonstranti tukli i napadali policajce koji su bili uzdržani.

Zaštitnik navodi da nije dobio pritužbe povodom neadekvatnog postupanja policije. On je pozvao nadležne organe da poštuju prava na psihički i fizički integritet učesnika okupljanja ali građane da se suzdrže od napada na službena lica i uništavanja imovine.

 Zaštitnik građana saopštio je juče da je pokrenuo postupak u vezi sa postupanjem policije prvog dana protesta. 

Televizija N1 u prenosu uživo emitovala je nekoliko dramatičnih scena u kojima je policija upotrebila prekomernu silu prema učesnicima protesta. U jednom kadru videli su se policijski službenici kako pendrecima tuku trojicu mladića koji su mirno sedeli na klupi s podignutim rukama. 

Slični prizori mogli su se videti na ulicama glavnog grada i sinoć. Snimak muškarca koga zgrčenog na ulici premlaćuje dvadesetak policajaca bio je naročito brutalna.  

Comments are closed.