Zaštitnik građana: Pritisak na novinare nepodnošljiv

Zaštitnik građana: Pritisak na novinare nepodnošljiv

Zoran Pašalić (foto: printskrin RTS)

Verbalni, fizički i ekonomski pritisci na novinare u Srbiji toliko su učestali da je situacija postala zaista opasna, izjavio je danas Zaštitnik građana Zoran Pašalić gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Piše: Bojana Jovanović

Predstavljajući glavne zaključke godišnjeg izveštaja koji je pre nekoliko dana predao Narodnoj skupštini, Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da je pritisak na novinare u Srbiji postao nepodnošljiv.

„On nije samo verbalni, on je i fizički, kao što znate, često i ekonomski… To je zaista postalo do te mere učestalo da je ne zabrinjavajuće, nego je postalo zaista opasno.“

Pašalić je naveo da institucija Zaštitnika građana može da se uključi u rešavanje ovog problema.

„U saradnji sa novinarskim udruženjima treba da se napravi jedinstvena platforma na kojoj će se tačno definisati šta je to pritisak, šta je vređanje, a šta je ono što treba da procesuiraju sudovi kao što su prekršaji i krivična dela. I na taj način tražiti odgovornost svakoga, jer je postao nepodnošljiv pritisak na novinare.“

U godišnjem izveštaju, podsetimo, Pašalić je ocenio da se stanje u medijima nije promenilo u odnosu na raniji period, odnosno da je i dalje loše, iznoseći podatke novinarskih udruženja da su zabeležena 102 napada na novinare, kao i 72 slučaja pritisaka.

„Posebno su zabeleženi vulgarni verbalni napadi na novinarke koje su iznosile kritičke stavove u javnosti. Umesto odgovora i dijaloga, novinarke su vređane na najprimitivniji način“, piše u izveštaju.

U izveštaju se navodi i da je Zaštitnik građana upozoravao na gušenje medijskih sloboda i tražio da se odgovorni za pretnje, kao i oni koji su direktno napadali i zastrašivali novinare, privedu pravdi.

Više o godišnjem izveštaju Zaštitnika građana pročitajte ovde.

Comments are closed.