Zaštitnik građana: Policajci u „slučaju Potočari“ nezakonito zadržani u pritvoru

Zaštitnik građana: Policajci u „slučaju Potočari“ nezakonito zadržani u pritvoru

Screenshot Al Jazeera

Zaštitnik građana utvrdio je da je Sektor unutrašnje kontrole MUP-a nezakonito postupio u slučaju pritvaranja policajaca Milana Dumanovića i Mladena Trbovića. Oni su uhapšeni krajem prošle godine jer su u medijima iznosili podatke o policijskoj operaciji prilikom posete premijera Aleksandra Vučića Srebrenici u julu 2015. kada se dogodio napad na njega.

Piše: Milica Vojinović

U izveštaju Zaštitnika građana koji potpisuje njegov zamenik Miloš Janković navodi se da Sektor unutrašnje kontrole nije obrazložio činjenice i razloge na kojima se zasnivalo određivanje pritvora Dumanoviću i Trboviću. Sektor unutrašnje kontrole takođe nije dokumentovao usmeni nalog za hapšenje koji je dobio od tužioca.

„Usmeni nalog javnog tužioca nije zakonom propisan razlog za određivanje pritvora, te ni osnov za policijsko hapšenje“, stoji u izveštaju.

Kako je Zaštitnik utvrdio, komunikacija sa javnim tužiocem na dan hapšenja 31. decembra 2016. godine kojom je odobreno hapšenje, dokumentovana je službenom beleškom tek dva dana kasnije.

U pritužbi koju je advokat uhapšenih policajaca podneo Zaštitniku navodi se da Dumanovićev branilac, tada postavljen po službenoj dužnosti, nije imao kome u Višem sudu u Beogradu da preda žalbu na rešenje o zadržavanju, jer su „svi otišli na doček Nove Godine uključujući i dežurnog sudiju za prethodni postupak“.

U Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a, međutim, naveli su da branilac nije obavestio ni policijske službenike ni dežurnog zamenika javnog tužioca da nije imao mogućnost da preda sudu žalbu na rešenje o zadržavanju.

U vezi sa navedenim nezakonitostima koje je u postupku kontrole pronašao, Zaštitnik građana je Sektoru unutrašnje kontrole uputio preporuke za zakonito postupanje u slučajevima hapšenja i određivanja pritvora. MUP ima rok od 60 dana da postupi po preporukama.

Policajci su uhapšeni jer su, kako tvrdi tužilaštvo, za televiziju „Al Jazeera“ i druge medije govorili o operaciji u Potočarima i tako odali službene tajne i izazivali štetne posledice po MUP Srbije. Na teret im se stavlja odavanje službene tajne.

Tužiteljka u ovom postupku je zamenjena nakon što je advokat okrivljenih policajaca Vladimir Todorić tražio njeno izuzeće zbog sumnje u pristrasnost jer je, kako je naveo, u ruci imala upaljač Srpske napredne stranke.

Tužilaštvo je na slučaj stavilo oznaku tajnosti, a predstavnici MUP-a prilikom davanja iskaza pozivali su se na službenu tajnu.

Detalji operacije

Trbović i Dumanović, bivši pripadnici Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje Uprave kriminalističke policije (UKP), tvrdili su da je operacija u Potočarima nezakonito sprovedena, kao i da to nije bio jedini slučaj da je policija tako postupila. Ispričali su da su policajci angažovani pod lažnim nalozima za rad, bez naloga suda, a podaci prikupljeni tajnim praćenjem i snimanjem koristili su se za obavljanje privatnih poslova.

U avgustu 2016. oni su zbog ovoga podneli krivičnu prijavu protiv svojih nadređenih.

Dumanović je, kako su naveli u prijavi, dan pre komemoracije u Potočarima obavešten da će službeno prisustvovati događaju. Njemu i kolegama, međutim, rečeno je da neće nositi službene legitimacije niti oružje, već samo opremu za tajno snimanje. Tokom komemoracije pojedini učesnici skupa gađali su premijera Vučića kamenicama, a Dumanović i njegove kolege pokušali su da snime napad.

Kako piše u prijavi Dumanović je narednog dana primetio da njihova poseta Potočarima nigde nije zvanično zavedena već da u dokumentima stoji da su bili na teritoriji Srbije, a ne Bosne i Hercegovine.

Još jedan od događaja koje su opisali u krivičnoj prijavi desio se u Bosni – u maju 2016. kada je u Banjaluci održan miting protiv Milorada Dodika i kontramiting njegovih pristalica. Tada im je bilo naređeno da koriste različite granične prelaze za ulazak u Bosnu, da granicu pređu s ličnim kartama i pasošima i da kao razlog putovanja navedu „seminare i turizam“.  Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Tužilaštvo je prijavu odbacilo u septembru prošle godine tvrdeći da nema dokaza, a ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je tužilaštvo utvrdilo da su navodi Trbovića i Dumanovića „izmišljotine“.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem registrovani korisnici mogu pronaći u KRIK-ovoj bazi dokumenata.

Comments are closed.