Zaštitnik građana: Neprimerena izjava Suzane Paunović o Mariji Mali

Zaštitnik građana: Neprimerena izjava Suzane Paunović o Mariji Mali

Izjava direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović u kojoj je komentarisala roditeljsku funkcionalnost Marije Mali, bivše supruge gradonačelnika Beograda, najblaže rečeno je zabrinjavajuća, saopštio je danas vršilac funkcije Zaštitnika građana Miloš Janković.

Piše: Dragana Pećo

On je upozorio da je izjava Paunović o navodima Marije Mali koji je dala u intervjuu za KRIK neprimerena, kao i da državni službenici u izjavama za javnost moraju da se suzdržavaju u iznošenju paušalnih ocena i pretpostavki na štetu građana.

„Poražavajuće je da rukovodilac organa čija je osnovna nadležnost staranje o ostvarivanju prava građana, mimo svoje nadležnosti, daje svoje sudove o konkretnom slučaju u kome nema neposredna saznanja, te, osporavajući navode građanke, bez bilo kakvih argumenata tvrdi da su organi postupali zakonito i pravilno“, navodi se u saopštenju.

Ombudsman podseća i da ocenu o roditeljskim kompetencijama mogu da daju samo stručna lica. On upozorava i da je Kancelarija za ljudska i manjinska prava prekoračila svoje nadležnosti time što je direktorka Paunović dovela u sumnju tvrdnje Marije Mali, ali i njenim izjavama dodala političku konotaciju.

Janković je naveo i da državni službenici imaju dodatnu odgovornost kada javno iznose izjave o postupcima u kojima se ukazuje na postojanje porodičnog ili drugog nasilja, kao i ugrožavanja prava deteta.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, izjavio je ranije danas da je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava pogrešila što je komentarisala izjave Marije Mali za KRIK, ali i da neće snositi posledice za stavove koje je iznela. Paunović je inače potpredsednica Ljajićeve Socijaldemokratske partije.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je prošle nedelje od Vlade da razreši Suzanu Paunović sa mesta direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Podsećamo, Suzana Paunović je u gostovanju na televiziji N1 izjavila da ne veruje da je Marija Mali „toliko očajna“, kao i da su drugi gubili starateljstvo nad decom, ali da zbog toga nisu izlazili u javnost. Paunović je takođe izjavila da je ovaj porodični konflikt prenet na politički teren.

Pre nedelju dana, Marija Mali je u intervjuu za KRIK otkrila da joj se bivši suprug i gadonačelnik Beogada pohvalio da je organizovao rušenje u Savamali, kao i druge detalje o njegovom poslovanju i skrivenoj imovini.

Intervju sa Marijom Mali pročitajte ovde

Comments are closed.