Zaštitnik građana ispituje da li je policija prekršila zakon na protestu

Zaštitnik građana ispituje da li je policija prekršila zakon na protestu

Zastitnik građana Zoran Pašalić (foto: Zastitnik građana)

Zoran Pašalić (foto: Ombudsman.rs)

Na osnovu informacija i video-snimaka u medijima na kojima se vidi postupanje policajaca tokom protesta ispred i u okolini Narodne skupštine u Beogradu i navoda da je došlo do prekomerne upotrebe sile, Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a, saopšteno je iz ove institucije.

Piše: Bojana Jovanović

Predstavnici institucije Zaštitnika građana danas će, piše u saopštenju, posetiti policijsku upravu za Grad Beograd kako bi razgovarali sa svim osobvama koje su sinoć privedene, razgovarati sa nadležnima i prikupiti relevantnu dokumentaciju koja se odnosi na događaje sa protesta održanog sinoć.

Oni će prisutvovati i današnjim suđenjima u Prekršajnom sudu u Beogradu, a u narednom periodu će pratiti zdravstveno stanje povređenih.

Zaštitnik građana pozvao je pripadnike MUP-a da policijska ovlašćenja i mere prinude primenjuju na način koji obezbeđuje puno poštovanje prava na nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta i da preduzmu sve mere kako bi sprečili nasilje.

On je apelovao i na građane, učesnike okupljanja i protesta, da svoje stavove iskazuju na miran način, bez sukoba sa službenim osobama i uništavanja imovine.

Podsetimo, građani su se spontano okupili sinoć ispred Narodne skupštine u Beogradu nezadovoljni najavom pooštravanja mera u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa. Tokom protesta došlo je do više incidenata, a televizija N1 je u prenosu uživo u više navrata zabeležila brutalnost policije – udarce pendrecima, šutiranje, obaranje na zemlju.

Protest je okončan posle dva sata iza ponoći, nakon što je policija, kako bi rasterala demonstrante, ispalila značajne količine suzavca, koristila konjicu, oklopna vozila, policijske pse, i pošto su se u to uključili pripadnici specijalnih jedinica za razbijanje demonstracija, ali i i veliki broj ljudi u civilu.

Comments are closed.