Zaštitnik građana: BIA ima tri nedelje da se izjasni o Dojčinovićevom slučaju

Zaštitnik građana: BIA ima tri nedelje da se izjasni o Dojčinovićevom slučaju

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) dobila je rok od 21 dan da službi Zaštitnika građana dostavi izjašnjenje na pritužbe koje je na njen rad uložio urednik KRIK-a Stevan Dojčinović. Dojčinović je pritužbu podneo u avgustu 2016, nakon što je saznao da su podaci koje je sakupila obaveštajna agencija dostavljeni tabloidu „Informer“ koji ih je koristio u kampanji vođenoj protiv KRIK-a.

Piše: Jelena Radivojević

Iz kancelarije Zaštitnika građana juče je rečeno da je urgencija obaveštajnoj agenciji poslata jer od pokretanja postupka u avgustu 2016. nije bilo izjašnjenja u vezi sa slučajem Stevana Dojčinovića.

U dopisu koji je poslat KRIK-u navodi se da je služba Zaštitnika građana ovim povodom održala i sastanak u prostorijama BIA-e u septembru 2016. godine. Predstavnici Agencije su tada zatražili dodatni rok za dostavljanje izjašnjenja na pritužbe koje je Dojčinović izneo na njihov rad.

BIA se, međutim, ni nakon više od godinu i po dana nije izjasnila.

Zaštitnik građana dao je BIA-i rok od 21 dana da se izjasni.

Dojčinović nije praćen „kao novinar“

Podsetimo, Dojčinović je pritužbu na rad BIA-e uložio nakon što je tokom KRIK-ovog istraživanja imovine tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića u martu 2016. godine list „Informer“ objavio niz podataka iz Dojčinovićevog profesionalnog i privatnog života, a za koje je saznao da su dostavljeni iz obaveštajne agencije.

U „Informeru“ su se mogli pročitati detalji razgovora koje su telefonom vodili novinari KRIK-a, videti fotografija načinjena skrivenom kamerom, a objavljen je i radni naslov teksta koji je tek pripreman. Članovi redakcije su u tom periodu primećivali i da ih nepoznate osobe prate.

Vučić je tada izjavio da Dojčinović nije praćen „kao novinar“.

Osim ovih informacija, „Informer“ je objavio i niz uvreda i laži na račun Dojčinovića i KRIK-a, zbog čega je urednik KRIK-a tužio ovaj list i njegovog urednika Dragana Vučićevića. Suđenje je u toku pred Višim sudom u Beogradu.

Advokati „Informera“ su u odgovoru na tužbu naveli da potvrdu informacija koje su objavili sud zatraži od Bezbednosno-informativne agencije.

Pogledajte detalje medijske kampanje protiv KRIK-a

Comments are closed.